Aktuálne

Krásne nadýchaná Paska – veľkonočný chlieb

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 340 g hladkej múky
  • 1 balíček Droždia Dr. Oetker
  • ½ KL soli
  • 20 g cukru
  • 50 g zmäknutého masla
  • 130 ml vlažného mlieka
  • 1 PL vlažnej vody
  • 1 vajce

Na potretie:

1 vajce

Okrem toho potrebujeme:

Potravinársku fóliu

Tortovú form (Ø 20 cm)

Postup:

  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme maslo, mlieko, vodu a vajce a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto v mise zakryjeme potravinárskou fóliou a fóliu uprostred prepichneme nožom, aby sa cesto neparilo. Necháme asi 2 hodiny na teplom mieste kysnúť.
  1. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche prepracujeme a oddelíme množstvo cesta veľké asi ako vajce. Zo zvyšného cesta vytvarujeme bochník a vložíme ho do formy vyloženej papierom na pečenie. Kúsok cesta rozdelíme na 4 dieliky a vyvaľkáme z neho valčeky. Vždy z dvoch vytvoríme vrkoč. Vrkoče položíme na povrch chleba do tvaru kríža. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi hodinu kysnúť.
  2. Povrch cesta potrieme pomocou pierka rozšľahaným vajcom po celej ploche. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

 

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Doba pečenia: asi 45 minút

  1. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke.

TIP: Pasku podávame ako prílohu k rôznym pochúťkam, prípadne ako plátky natreté maslom a džemom.

Text a foto Dr.Oetker

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

11 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

11 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

14 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

23 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta?

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…

2 dni pred