Aktuálne Recepty 

Krásne nadýchaná Paska – veľkonočný chlieb

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 340 g hladkej múky
  • 1 balíček Droždia Dr. Oetker
  • ½ KL soli
  • 20 g cukru
  • 50 g zmäknutého masla
  • 130 ml vlažného mlieka
  • 1 PL vlažnej vody
  • 1 vajce

Na potretie:

1 vajce

Okrem toho potrebujeme:

Potravinársku fóliu

Tortovú form (Ø 20 cm)

Postup:

  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme maslo, mlieko, vodu a vajce a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto v mise zakryjeme potravinárskou fóliou a fóliu uprostred prepichneme nožom, aby sa cesto neparilo. Necháme asi 2 hodiny na teplom mieste kysnúť.
  1. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche prepracujeme a oddelíme množstvo cesta veľké asi ako vajce. Zo zvyšného cesta vytvarujeme bochník a vložíme ho do formy vyloženej papierom na pečenie. Kúsok cesta rozdelíme na 4 dieliky a vyvaľkáme z neho valčeky. Vždy z dvoch vytvoríme vrkoč. Vrkoče položíme na povrch chleba do tvaru kríža. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi hodinu kysnúť.
  2. Povrch cesta potrieme pomocou pierka rozšľahaným vajcom po celej ploche. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

 

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Doba pečenia: asi 45 minút

  1. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke.

TIP: Pasku podávame ako prílohu k rôznym pochúťkam, prípadne ako plátky natreté maslom a džemom.

Text a foto Dr.Oetker

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články