Krásne nadýchaná Paska – veľkonočný chlieb
Potrebujeme:
Na cesto:
- 340 g hladkej múky
- 1 balíček Droždia Dr. Oetker
- ½ KL soli
- 20 g cukru
- 50 g zmäknutého masla
- 130 ml vlažného mlieka
- 1 PL vlažnej vody
- 1 vajce
Na potretie:
1 vajce
Okrem toho potrebujeme:
Potravinársku fóliu
Tortovú form (Ø 20 cm)
Postup:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme maslo, mlieko, vodu a vajce a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto v mise zakryjeme potravinárskou fóliou a fóliu uprostred prepichneme nožom, aby sa cesto neparilo. Necháme asi 2 hodiny na teplom mieste kysnúť.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche prepracujeme a oddelíme množstvo cesta veľké asi ako vajce. Zo zvyšného cesta vytvarujeme bochník a vložíme ho do formy vyloženej papierom na pečenie. Kúsok cesta rozdelíme na 4 dieliky a vyvaľkáme z neho valčeky. Vždy z dvoch vytvoríme vrkoč. Vrkoče položíme na povrch chleba do tvaru kríža. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi hodinu kysnúť.
- Povrch cesta potrieme pomocou pierka rozšľahaným vajcom po celej ploche. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Doba pečenia: asi 45 minút
- Chlieb necháme vychladnúť na mriežke.
TIP: Pasku podávame ako prílohu k rôznym pochúťkam, prípadne ako plátky natreté maslom a džemom.
Text a foto Dr.Oetker