Keby nebolo našich susedov, tak by som si už na ne ani nespomenula. A už vôbec nie na to, že jabĺčko, čerstvo odtrhnuté zo stromu môže byť aj červavé a že jedno je väčšie, iné menšie. Asi najlepšie a aj najvzácnejšie sú prvé letné jablká, šťavnaté, chrumkavé, vedela som ich posedenie zjesť aj desať. Potom prišli sladučké augustové. Tiež sa museli rýchlo zjesť, lebo sa nedali uskladňovať na zimu. No a v septembri už dozrievali spomínané staré, dnes už zabudnuté odrody. Jonatánky, ontário, kožovky, citrónky, renetky… Aké odrody si vy pamätáte? Lebo dnes v obchode dostanete už len topaz, golden delicious. jonagold, fuji, rubín…
Jablko ako liek
Jabloň pochádza z malej Ázie. Tam v hĺbke histórie ľudstva rástla spontánne, jej divé plody boli už veľmi chutné, vyhľadávané a vážené. Jablko je diuretické a pomáha vylučovať močové kyseliny. Je zároveň účinné pri zápche i hnačke, znižuje hladinu cholesterolu a cukru. Okrem sodíka, draslíka, horčíka, fosfóru, síry a chlóru obsahuje aj kysličník kremičitý a hliník. Ďalej je to pektín (kontroluje cholesterol a redukuje ochorenia krvného obehu), cukor, kyselina jablčná, vitamín B,C,A a E, ľahko asimilovateľné cukry (glukózu, fruktózu a levulózu – preto je vhodné aj pre diabetikov), trochu bielkovín, éterické zlúčeniny ovocných kyselín a fytohormóny, ktoré stimulujú rast detí. V šupke sa nachádza vitamín PP, dôležitý pre nervový systém a pokožku. Je jedným z mála ovocí, ktoré nevytvárajú črevný plyn. Vitamín C robí z jablka veľmi vhodnú výživu pre budúce matky – ako ochrana aj ako zdroj pre plod, počas kojenia, ďalej je vhodné pri odstraňovaní únavy, pri nedostatku chuti do jedla, pri suchosti kože, bolestiach kostí a svalov, pri anémii. Toto ovocie sa ľahko uchováva a je k dispozícií takmer celý rok. I strúhané jablká sú výbornou potravinou pre dojčatá už od prvých mesiacov života a pre deti.
Liečivé recepty
Jablková voda I
Ošúpať a vyčistiť jedno veľké jablko, pokrájať na tenké plátky, pridať 10 listov medovky lekárskej, šťavu z polovice citróna a kúsok škorice. Všetko premiešať a pridať 2 lyžice medu a ½ l vriacej vody. Po 10 minútach prepasírovať cez sito a upíjať cez deň.
Jablková voda II
Do ½ l vody dať variť ošúpané jablko, prefiltrovať, tekutinu osladiť lyžičkou medu a popíjať pred spaním. Vhodné pri zachrípnutí.
Jablkový odvar
V 1 l vody 2 hodiny variť 60 g kôry z konárov jablone, odvar osladiť troškou medu a popíjať počas celého dňa, dokiaľ neodznejú príznaky. Používať pri horúčke.
Jablkový čaj
Ošúpať zelené jablko, nakrájať na kúsky a dať variť do ½ litra vody. Po 20 minútach prefiltrovať, pridať prepasírovanú dužinu a lyžičku medu. Čaj piť dvakrát za deň po niekoľko dní, pokiaľ neodznejú príznaky. Vhodné pri črevných zápaloch a zápaloch mechúra.
Jablkový výplach
V 1 l vody variť 20 minút 50 g kôry z jablone. Nechať vychladnúť, prefiltrovať a použiť pri dráždení. Vhodné pri bielom vaginálnom a močovom výtoku.
Jablkové víno
Umyť jablká, neošúpať, nevyčistiť, nakrájať ich na štvrtiny, dať do hrnca, pridať toľko vody, ako je pätina ich váhy. Nechať variť. Prepasírovať cez látku, pridať 30 g cukru na každý liter tekutiny a dať na slabom ohni variť 15 minút. Nechať konzervovať v uzavretom pohári po niekoľko dní na chladnom mieste. Užívanie: pridať zopár lyžičiek sirupu do trochu vriacej vody a rýchlo vypiť. Vhodné pri prechladnutí.
Text a foto Libuša Sabová
Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…
Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…
Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…
Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…
Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…
Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…
Leave a Comment