,,Tekvicovej polievke, ktorú varí naša babka sa nič nevyrovná“ – vraví školáčka: ,,A o prívarku ani nehovorím“ – dodáva. Koho by napadlo, že tekvica je mimoriadne zdravá zelenina? Už Hippokrates ju spomína vo svojich spisoch. Zber úrody sa začína koncom augusta a môže sa predĺžiť do prvých nočných mrazov – veď čím sú vyzretejšie, tým sú zdravšie. ,,Tekvicové semená a dužina sa ukazujú ako veľký prísľub v prevencii proti rakovine“ – prehlasujú vedci z Poľska: ,,Ľudia konzumujúci denne 100g dužiny tekvice, majú až trikrát nižšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pľúc a prostaty“ – zverejňujú závery svojich štúdií. Ich výsledky potvrdzuje celá kopa tu prítomných antioxidantov – betakarotén, látky blokujúce proteázy, bioflavonoidy, vitamín C a E, zinok i selén. Tekvicové semená sú veľmi účinné aj v boji proti črevným parazitom. Obsahujú totiž látky, ktoré bránia pásomnici prisať sa na stenu čreva, a tým uľahčujú jej vypudenie. Taktiež sú účinné proti hlístam (je potrebné zjesť naraz 100g tekvicových semien). Obsahujú kvalitné bielkoviny, mastné a nukleové kyseliny. Starším ľuďom sa odporúča zjesť denne lyžicu tekvicových semien v prevencii srdcovo – cievnych ochorení. ,,Radšej tekvicové semená, ako pražené, slané, zemiakové lupienky“ – vyzývajú dietológovia. Muži z balkánskych krajín, ktorí často konzumujú tekvicové semená, majú štatisticky menej časté problémy so zväčšením prostaty. Tekvica, ktorú nazývajú i sesternicou melóna a uhorky, obsahuje až 90% vody, pre telo optimálny pomer sodíka a draslíka, vitamíny skupiny B a množstvo rozpustnej vlákniny. Tekvicový olej je mimoriadne bohatý na selén a jeho používanie pomáha odstrániť starecké škvrny na koži. Pri príprave 1 litra oleja sa musí lisovať až 2,5 kg tekvicových semien. Muži so zväčšenou prostatou by nemali zabúdať na jeho liečivú silu. 250 ml stojí okolo 8,00 EUR, ale tu naozaj netreba šetriť. Jedna z veľkého počtu druhov tekvíc má názov goliáš. V roku 1992 vypestovali v Švajčiarsku tekvicu o hmotnosti 105 kg. Ako atrakcia bola vystavená vo výklade obchodu s kvetmi v Zurichu.
PS: ,,Neustále som unavený, nevládzem, bolí ma hlava…Som akoby vylúhovaný“ – sťažuje sa čerstvý päťdesiatnik. Všetky tieto príznaky môžu byť prejavom telesného prekyslenia. To čo jeme a pijeme, má priamy vplyv na rovnováhu kyselín a zásad v našom tele. Chutná zeleninová polievka – teda i tekvicová – je ideálnym zdrojom dôležitých zásad (na rozdiel od kuracej či hovädzej, ktoré sú kyselinotvorné). Istý švédsky biochemik už v roku 1913 odporúča konzumovať štyrikrát toľko zásaditých potravín ako kyslých – a kto už trpí prekyslením, dokonca sedemkrát toľko. Kuracia polievka teda každý štvrtý deň – po troch dňoch zeleninovej !
Text MUDr. Michal Slivka
Foto: Karol Hrčka, Pixabay
Leave a Comment