Aktuálne

Kedysi sme v komore vždy mali zaúdené klobásky, súdok kvasenej kapusty a veľký pohár čalamády. Všetko z vlastnej výroby. To bol základ na zimu.

Po revolúcii obchody začali byť plné všetkého „čerstvého“ a tak sme s tým prestali. Veď stačilo ísť uprostred zimy a aj jahody sme našli čerstvé a ani Maruškou sme nemuseli byť.
Mladí ľudia začali fermentovať, youtube je plné receptov, ktoré sme poznali a postupne sme od nich odišli.
Vrátila som sa i ja. Začala som „fermentovať“ teda opäť nakladať zeleninu. Teraz už aj s odbornou interpretáciou pôvodných znalosti a skúsenosti a to:
„Fermentovanie je konzervácie potravín, počas ktorého sa rozkladajú sacharidy a cukry. Následne sa menia na enzýmy a aminokyseliny a to všetko bez prítomnosti vzduchu, ktorý by mohol prispieť k oxidácii cenných látok nachádzajúcich sa vo fermentovaných potravinách.“
Fermentované potraviny si zachovávajú všetky svoje dôležité, zdraviu prospešné látky a vďaka enzýmom vznikajúcim počas fermentácie sa stávajú zároveň ľahšie stráviteľnými.
Fermentovaná zelenina podporuje a zlepšuje trávenie, obsahujú zdraviu prospešné enzýmy a baktérie. Tým sa zvyšuje výživová hodnota fermentovaných potravín. Je lepšia vstrebateľnosť živín z potravy. Je lepšia, výraznejšia chuť potravín. A ekonomicky sa návratnosť prejavuje dlhšou trvanlivosťou zeleniny.
Musím konštatovať, že návrat stojí za to. V lete jemná kyslosť fermentovanej zeleniny osvieži a v zime je skvelým doplnkom ťažších zimných jedál.
Cez leto uhorky sú kvašáky. Fermentujem sólo reďkvičky. Kombinujem mrkvu, petržlen, brokolicu, či karfiol, trochu cesnaku. Okrem soli ( na 1l vody 30g morskej soli) nedávam žiadne korenie. Mám rada čistú chuť nakvasenej zeleniny.
Na zimu miešanú zeleninu. Kyslú kapustu, tam už pridávam viac príchutí, kmín, bobkový list, čierne korenie,… opatrne cibuľu.
Veronika Bahnová
Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Keď uvidíte fotografie tejto slávnej ženy, vôbec sa nebudete báť oslavy 82. narodenín.

Narodila sa v roku 1941. Martha Steward je americká podnikateľka, spisovateľka a moderátorka. Začínala organizovaním…

13 hodín pred

Aj keď opticky výsledok vidieť, stále sa mi nedarí dostať pod určitú hranicu, hovorí o svojom chudnutí Renáta Názlerová

Nie vysnívanú, ale minimálnu, ktorú som si stanovila. Niekedy mám pocit, že to ide príliš…

17 hodín pred

,,Ak niekto vynájde liek pôsobiaci na zdravie ako lieskovec, vynesie mu to rozprávkové bohatstvo“- myslia si odborníci na výživu.

Lieskové orechy priaznivým spôsobom ovplyvňujú zdravie ľudí už odpradávna – staroveký predpis miešania roztlčených lieskovcov…

18 hodín pred

V Superbabkách nepoznáme slovo dôchodca. Namiesto toho hovoríme o zrelom veku. Prečo?

Slovo dôchodca má v našich končinách pejoratívne zaťaženie a znamená stratu sily, chudobu a choroby.…

18 hodín pred

S pohankou pôjdu kilá rapídne dole!

Vyskúšajte surovú pohanku s jogurtom na lačno. Je to veľmi zdravé jedlo, užitočné, lebo vyčistí…

19 hodín pred

Choroby „vydýchala“, je bez liekov, zdravá. Lekári jej tvrdili, že liekov sa nezbaví. V 70-ke behá maratóny

Hosťom Martiny Valachovej v podcaste ODznova bola Doda Lednická, ktorá zabojovala s chorobami a dnes už…

19 hodín pred