Aktuálne

Kedysi sme v komore vždy mali zaúdené klobásky, súdok kvasenej kapusty a veľký pohár čalamády. Všetko z vlastnej výroby. To bol základ na zimu.

Po revolúcii obchody začali byť plné všetkého „čerstvého“ a tak sme s tým prestali. Veď stačilo ísť uprostred zimy a aj jahody sme našli čerstvé a ani Maruškou sme nemuseli byť.
Mladí ľudia začali fermentovať, youtube je plné receptov, ktoré sme poznali a postupne sme od nich odišli.
Vrátila som sa i ja. Začala som „fermentovať“ teda opäť nakladať zeleninu. Teraz už aj s odbornou interpretáciou pôvodných znalosti a skúsenosti a to:
„Fermentovanie je konzervácie potravín, počas ktorého sa rozkladajú sacharidy a cukry. Následne sa menia na enzýmy a aminokyseliny a to všetko bez prítomnosti vzduchu, ktorý by mohol prispieť k oxidácii cenných látok nachádzajúcich sa vo fermentovaných potravinách.“
Fermentované potraviny si zachovávajú všetky svoje dôležité, zdraviu prospešné látky a vďaka enzýmom vznikajúcim počas fermentácie sa stávajú zároveň ľahšie stráviteľnými.
Fermentovaná zelenina podporuje a zlepšuje trávenie, obsahujú zdraviu prospešné enzýmy a baktérie. Tým sa zvyšuje výživová hodnota fermentovaných potravín. Je lepšia vstrebateľnosť živín z potravy. Je lepšia, výraznejšia chuť potravín. A ekonomicky sa návratnosť prejavuje dlhšou trvanlivosťou zeleniny.
Musím konštatovať, že návrat stojí za to. V lete jemná kyslosť fermentovanej zeleniny osvieži a v zime je skvelým doplnkom ťažších zimných jedál.
Cez leto uhorky sú kvašáky. Fermentujem sólo reďkvičky. Kombinujem mrkvu, petržlen, brokolicu, či karfiol, trochu cesnaku. Okrem soli ( na 1l vody 30g morskej soli) nedávam žiadne korenie. Mám rada čistú chuť nakvasenej zeleniny.
Na zimu miešanú zeleninu. Kyslú kapustu, tam už pridávam viac príchutí, kmín, bobkový list, čierne korenie,… opatrne cibuľu.
Veronika Bahnová
Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

11 hodín pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

16 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

16 hodín pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

19 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

22 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

1 deň pred