Predstavujeme vám

Keď som zostala na dôchodku, deti mi kúpili počítač. Ako zmenil môj život?

Volám sa Soňa Kamenská mám 73 rokov bývam v Banskej Bystrici som vydatá mám dve deti, päť vnúčeniec a päť pravnúčeniec. Pracovala som v ŠEVTe na stredisku školských tlačív u nás v Banskej Bystrici najskôr ako referentka a následne ako vedúca školských tlačív. Pracovala som tam 30-rokov a vtedy som nemala veľa času na pečenie. Bola som rada keď som stihla niečo uvariť. Ale napečené u nás nikdy nechýbalo, lebo moja mamička piekla na svadby a tak vždy niečo sladké ostalo aj pre nás.  Asi som po nej tak trochu zdedila aj to pečenie. Keď som ostala na dôchodku, aby som nevyšla s cviku, moje deti mi k narodeninám kúpili počítač a tak sa začal môj príbeh. Našla som si portál o varení, pridala som sa do skupiny. Je to už dvanásť rokov a vtedy sme boli výborná partia. Pridávali sme recepty, radili sme si a samozrejme boli aj úsmevné chvíle pri našich nepodarkoch pri pečení alebo varení. Dnes už síce pridávam menej receptov, variť a piecť, hlavne slané som neprestala. Rada skúšam vždy niečo nové. Pečiem zákusky, torty ale hlavne ma baví pečenie slaného kysnutého pečiva a keď natrafím na nejaký recept, vždy ho musím vyskúšať. Samozrejme ani na našich rodinných oslavách nesmie chýbať  torta a pre dospelých slané pečivo pri ktorom mi veľmi pomáha aj manžel. Schádzame sa na oslavách vždy celá rodina čo ma veľmi teší, že v dnešnej dobe máme doma deti. Nemáme ich po svete a že sa znášame a navštevujeme. Aj teraz pred Vianocami som s vnučkou piekla opekance pre celú rodinu. Druhá vnučka mi vždy zavolá: starká piekla, lebo varila som tvoj recept a je to výborné a podarilo sa mi to. Tak toto ma vždy veľmi poteší. Zatiaľ, pokiaľ mi zdravie ako tak slúži, rada upečiem, keď máme nejakú oslavu a veru to by sa našim deťom ani nerátala oslava keby som niečo slané alebo sladké upečené nedoniesla.

Naše obľúbené oškvarkové pagáčiky

Potrebujeme:

  • 700 g hladká múka špeciál
  • 450 g mleté škvarky
  • 1 vajce
  • 300 ml vlažné mlieko
  • 100 ml kyslá smotana
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica cukru
  • 42 h droždie
  • 50 ml olej
  • 185 g maslo
  • 2 uvarené postrúhané zemiaky
  • na potretie jedno vajce
  • na posypanie sezam

Postup:

Najskôr si urobíme kvások – 100 ml mlieka, 1 ČL cukru a droždie dobre premiešame a necháme vzísť kvások. Zatiaľ si preosejeme múku, pridáme do nej cukor, soľ, olej, mlieko, kyslú smotanu do ktorej si prišľaháme vajíčko, nastrúhame uvarené zemiaky a na koniec vzídený kvások. Dobre vypracujeme cesto, ktoré necháme asi 1 hodinu nakysnúť. Po nakysnutí cesto vyvaľkáme a natrieme škvarkami.

Na škvarky natrieme maslo.

 

Zložíme z oboch strán ako obálku.

 

A ešte raz preložíme cesto do stredu a necháme ho 30 minút odležať. Toto opakujeme 3 krát.

Po troch nakysnutiach a preloženiach cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom alebo kto čo chce a má rád a dáme piecť do ružova. Asi tak 20 minút ale tu si musíte sledovať, každá rúra inak pečie. Tieto sú pripravené pre moju dobrú susedku. Robila som dve dávky.

A toto na tácke. Sú veľmi dobré, to maslo tam dalo jedinečnú chuť. Jedna dávka asi 75-80 kusov, ale ja robím menšie.

Text a foto Soňa Kamenská

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

10 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

10 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

12 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

21 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta?

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…

2 dni pred