Volám sa Soňa Kamenská mám 73 rokov bývam v Banskej Bystrici som vydatá mám dve deti, päť vnúčeniec a päť pravnúčeniec. Pracovala som v ŠEVTe na stredisku školských tlačív u nás v Banskej Bystrici najskôr ako referentka a následne ako vedúca školských tlačív. Pracovala som tam 30-rokov a vtedy som nemala veľa času na pečenie. Bola som rada keď som stihla niečo uvariť. Ale napečené u nás nikdy nechýbalo, lebo moja mamička piekla na svadby a tak vždy niečo sladké ostalo aj pre nás. Asi som po nej tak trochu zdedila aj to pečenie. Keď som ostala na dôchodku, aby som nevyšla s cviku, moje deti mi k narodeninám kúpili počítač a tak sa začal môj príbeh. Našla som si portál o varení, pridala som sa do skupiny. Je to už dvanásť rokov a vtedy sme boli výborná partia. Pridávali sme recepty, radili sme si a samozrejme boli aj úsmevné chvíle pri našich nepodarkoch pri pečení alebo varení. Dnes už síce pridávam menej receptov, variť a piecť, hlavne slané som neprestala. Rada skúšam vždy niečo nové. Pečiem zákusky, torty ale hlavne ma baví pečenie slaného kysnutého pečiva a keď natrafím na nejaký recept, vždy ho musím vyskúšať. Samozrejme ani na našich rodinných oslavách nesmie chýbať torta a pre dospelých slané pečivo pri ktorom mi veľmi pomáha aj manžel. Schádzame sa na oslavách vždy celá rodina čo ma veľmi teší, že v dnešnej dobe máme doma deti. Nemáme ich po svete a že sa znášame a navštevujeme. Aj teraz pred Vianocami som s vnučkou piekla opekance pre celú rodinu. Druhá vnučka mi vždy zavolá: starká piekla, lebo varila som tvoj recept a je to výborné a podarilo sa mi to. Tak toto ma vždy veľmi poteší. Zatiaľ, pokiaľ mi zdravie ako tak slúži, rada upečiem, keď máme nejakú oslavu a veru to by sa našim deťom ani nerátala oslava keby som niečo slané alebo sladké upečené nedoniesla.
Naše obľúbené oškvarkové pagáčiky
Potrebujeme:
Postup:
Najskôr si urobíme kvások – 100 ml mlieka, 1 ČL cukru a droždie dobre premiešame a necháme vzísť kvások. Zatiaľ si preosejeme múku, pridáme do nej cukor, soľ, olej, mlieko, kyslú smotanu do ktorej si prišľaháme vajíčko, nastrúhame uvarené zemiaky a na koniec vzídený kvások. Dobre vypracujeme cesto, ktoré necháme asi 1 hodinu nakysnúť. Po nakysnutí cesto vyvaľkáme a natrieme škvarkami.
Na škvarky natrieme maslo.
Zložíme z oboch strán ako obálku.
A ešte raz preložíme cesto do stredu a necháme ho 30 minút odležať. Toto opakujeme 3 krát.
Po troch nakysnutiach a preloženiach cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom alebo kto čo chce a má rád a dáme piecť do ružova. Asi tak 20 minút ale tu si musíte sledovať, každá rúra inak pečie. Tieto sú pripravené pre moju dobrú susedku. Robila som dve dávky.
A toto na tácke. Sú veľmi dobré, to maslo tam dalo jedinečnú chuť. Jedna dávka asi 75-80 kusov, ale ja robím menšie.
Text a foto Soňa Kamenská
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…
Leave a Comment