Keď som zostala na dôchodku, deti mi kúpili počítač. Ako zmenil môj život?
Volám sa Soňa Kamenská mám 73 rokov bývam v Banskej Bystrici som vydatá mám dve deti, päť vnúčeniec a päť pravnúčeniec. Pracovala som v ŠEVTe na stredisku školských tlačív u nás v Banskej Bystrici najskôr ako referentka a následne ako vedúca školských tlačív. Pracovala som tam 30-rokov a vtedy som nemala veľa času na pečenie. Bola som rada keď som stihla niečo uvariť. Ale napečené u nás nikdy nechýbalo, lebo moja mamička piekla na svadby a tak vždy niečo sladké ostalo aj pre nás. Asi som po nej tak trochu zdedila aj to pečenie. Keď som ostala na dôchodku, aby som nevyšla s cviku, moje deti mi k narodeninám kúpili počítač a tak sa začal môj príbeh. Našla som si portál o varení, pridala som sa do skupiny. Je to už dvanásť rokov a vtedy sme boli výborná partia. Pridávali sme recepty, radili sme si a samozrejme boli aj úsmevné chvíle pri našich nepodarkoch pri pečení alebo varení. Dnes už síce pridávam menej receptov, variť a piecť, hlavne slané som neprestala. Rada skúšam vždy niečo nové. Pečiem zákusky, torty ale hlavne ma baví pečenie slaného kysnutého pečiva a keď natrafím na nejaký recept, vždy ho musím vyskúšať. Samozrejme ani na našich rodinných oslavách nesmie chýbať torta a pre dospelých slané pečivo pri ktorom mi veľmi pomáha aj manžel. Schádzame sa na oslavách vždy celá rodina čo ma veľmi teší, že v dnešnej dobe máme doma deti. Nemáme ich po svete a že sa znášame a navštevujeme. Aj teraz pred Vianocami som s vnučkou piekla opekance pre celú rodinu. Druhá vnučka mi vždy zavolá: starká piekla, lebo varila som tvoj recept a je to výborné a podarilo sa mi to. Tak toto ma vždy veľmi poteší. Zatiaľ, pokiaľ mi zdravie ako tak slúži, rada upečiem, keď máme nejakú oslavu a veru to by sa našim deťom ani nerátala oslava keby som niečo slané alebo sladké upečené nedoniesla.
Naše obľúbené oškvarkové pagáčiky
Potrebujeme:
- 700 g hladká múka špeciál
- 450 g mleté škvarky
- 1 vajce
- 300 ml vlažné mlieko
- 100 ml kyslá smotana
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica cukru
- 42 h droždie
- 50 ml olej
- 185 g maslo
- 2 uvarené postrúhané zemiaky
- na potretie jedno vajce
- na posypanie sezam
Postup:
Najskôr si urobíme kvások – 100 ml mlieka, 1 ČL cukru a droždie dobre premiešame a necháme vzísť kvások. Zatiaľ si preosejeme múku, pridáme do nej cukor, soľ, olej, mlieko, kyslú smotanu do ktorej si prišľaháme vajíčko, nastrúhame uvarené zemiaky a na koniec vzídený kvások. Dobre vypracujeme cesto, ktoré necháme asi 1 hodinu nakysnúť. Po nakysnutí cesto vyvaľkáme a natrieme škvarkami.
Na škvarky natrieme maslo.
Zložíme z oboch strán ako obálku.
A ešte raz preložíme cesto do stredu a necháme ho 30 minút odležať. Toto opakujeme 3 krát.
Po troch nakysnutiach a preloženiach cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom alebo kto čo chce a má rád a dáme piecť do ružova. Asi tak 20 minút ale tu si musíte sledovať, každá rúra inak pečie. Tieto sú pripravené pre moju dobrú susedku. Robila som dve dávky.
A toto na tácke. Sú veľmi dobré, to maslo tam dalo jedinečnú chuť. Jedna dávka asi 75-80 kusov, ale ja robím menšie.
Text a foto Soňa Kamenská