Aktuálne

Keď sa povie chróm, zbystriť pozornosť by mali hlavne ľudia postihnutí cukrovkou.

Práve cukrovka a ateroskleróza sú v dnešnom svete typické choroby civilizovaných krajín, v ktorých priemyselne spracovaná, blahobytná potrava vykazuje nízky obsah chrómu. Chróm je biogénny minerálny prvok, ktorého pozitívny účinok na ľudské zdravie bol objavený v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia. Je významným regulátorom cukru v krvi a úspešne sa používa na kontrolu hladiny cukru v krvi u diabetikov. Chróm totiž pomáha inzulínu lepšie si plniť svoju funkciu. Doslova pomáha otvárať dvere do buniek, aby sa inzulín (a cukor) mohol dostať dnu a tak zbavil telo vysokej hladiny cukru a inzulínu v krvi. V štúdii vykonanej na 180 pacientoch boli títo rozdelení do troch skupín. Prvá dostávala 1000ug chrómu, druhá 200, tretia placebo, teda nič. Podávanie chrómu malo pozoruhodné účinky na hladinu glukózy a inzulínu, pričom „významný a trvalý pokles príznakov diabetu sa pozoroval najmä u pacientov, ktorí dostávali chrómu najviac“. Chróm sa teda pokladá za kľúč ku dverám bunky. Hlavným zdrojom chrómu sú: celozrnné pečivo, syry, huby (v okolí Košíc začali rásť podpňovky tohto roku až koncom októbra  ), kukurica, zemiaky, orechy, hrozno (ale nie víno z hrozna  med, kakao, cibuľa (tá obsahuje takmer všetko  a čierny čaj. Denná potreba chrómu predstavuje 50 – 200ug denne. Chróm taktiež kontroluje hladinu cholesterolu v krvi, pôsobí proti vzniku šedého zákalu a zvyšuje odolnosť proti infekciám. Potrava s vysokým obsahom cukrov spôsobuje vyplavovanie chrómu z tela, takže prichádza paradoxne k situácii, že práve tí, ktorí ho potrebujú najviac ho majú najmenej. Pokles hladiny chrómu môžu spôsobovať infekcie a stres. Nedostatok chrómu sa prejaví i zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. „Stravujte sa pestro“ – vyzývajú odborníci. „Konzumácia vyváženej stravy zabezpečí dostatok chrómu, ktorý človek potrebuje.“ V literatúre sa uvádza, že chróm odháňa neodolateľnú chuť na sladké. Preto sa niektorí ľudia snažia zhodiť prebytočné kilogramy konzumáciou chrómu vo výživových doplnkoch. Táto informácia však nie je pravdivá.

MUDr. Michal Slivka

Foto Depositpohotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Ocot, skrytý zázrak v kuchyni a jeho význam v pečive

Ocot patrí medzi suroviny, ktoré sa v kuchyni používajú po stáročia nielen ako dochucovadlo, ale…

22 hodín pred

Odborníci hovoria: bicyklovať treba v každom veku. Prečo?

Či ísť na bicykli len nakupovať, alebo na cykloturistický výlet, to je jedno. Jazda na…

23 hodín pred

Trochu egoizmu neuškodí žiadnej zrelej žene. Tým nechceme povedať, že sa prestanete starať o rodinu.

V našom článku nechceme hovoriť o egoistickom človeku, ktorý vyžaduje, aby sa všetko krútilo len…

23 hodín pred

Spolu s manželkou máme 167 rokov, hovorí Juraj Višný, priekopník kulturistiky v Československu

Ing.arch. Juraj Višný sa narodil v Bratislave v roku 1937, kde aj žil. Bol priekopníkom…

23 hodín pred

Ako najjednoduchšie upiecť chutný chlieb?

Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor!…

1 deň pred

Sedel som s celebritami, podnikateľmi, či politikmi známymi po celom svete, ale nič sa nevyrovná jedinej minúte ticha s otcom a koláčom od mamy

Dlouhé roky jsem ho zavrhoval. On mne přehlížel. Marnotratný syn se vydal do světa dokázat…

2 dni pred