Aktuálne

„Keby si videl stav chrupu u dnešných detí“ – sťažuje sa kolegyňa, stomatologička. „Z roka na rok je to horšie a horšie.“

Stav chrupu obyvateľstva sa od začiatku storočia neuveriteľne zhoršil. Kým na prelome storočí mali ľudia vo vysokom veku takmer všetky svoje zuby, dnes takmer nenájdete 20 ročného človeka, ktorý by nemal zubný kaz. Prečo je tomu tak? Je na príčine nedostatočná hygiena? Alebo snáď nedostatočný záujem o zubnú starostlivosť? Odpoveď na tieto otázky sa pokúsil už v minulosti dať Dr. Weston A. Price (1870 – 1948). Tento americký zubár, ktorý našťastie pre ľudstvo videl ďalej než do úst, poskytol dôkazy, že výživa je pre zdravie zubov oveľa dôležitejšia, ako zubné pasty či kefky, a že existuje veľmi silný vzťah medzi prechodom národov na priemyselne spracovanú potravu a rozvojom degeneratívnych chorôb, vrátane zubných kazov. Desiatky rokov cestoval Weston Price s manželkou po svete a hľadal tajomstvo zdravia a dlhovekosti. V rôznych častiach sveta našiel celé oblasti s ľuďmi, ktorí nemali žiadne zubné kazy a zároveň netrpeli degeneratívnymi chorobami ako cukrovka, alergie, srdcovými chorobami či reumou. Títo ľudia jedli potravu, ktorá nebola priemyselne spracovaná. Svoje postrehy zverejnil v knižke Výživa a telesná degenerácia. Bol jedným z prvých lekárov, ktorý konštatoval, že vysoký konzum potravín z bieleho cukru, bielej múky, rafinovaných rastlinných olejov a potravín v konzervách je príčinou rozvoja civilizačných chorôb vrátane zubného kazu. „Vyšetrenie 320 zubov u desiatich ľudí odhalilo dvadsať zubov s kazmi, čiže 6,3%“ – vyjadril sa Dr. Price počas pobytu v Kongu. „Je zaujímavé, že všetky tieto kazy boli v ústach jediného človeka – kuchára. Ten človek jedol európsku stravu. Ostatní sa stravovali tradičnou miestnou stravou.“ Chronické ochorenia a zlý stav kráčajú ruka v ruke a majú korene v odklone od prirodzenej výživy. Nie nadarmo sa hovorí, že labužnícky orientovaný človek si kope hrob vlastnými zubami.  „Akosi som podcenil starostlivosť o svoj chrup“ – zamýšľa sa chlapík v strednom veku. „Dlhé roky som sa bál navštíviť zubného lekára pre nepríjemnú bolesť sprevádzanú s ošetrovaním zubov. Vekom som ale akosi dozrel. Uvedomujem si potrebu starať sa o zuby.“ „Ak by vám náhodou média, alebo autority konvenčnej medicíny chveli nahovoriť, že nárast chronických ochorení od rakoviny až po infarkty má svoj pôvod v chybných génoch, zvýšenom cholesterole, nevysvetliteľnej smole alebo dokonca v nedostatočnej vakcinácii, či medikácii, vedzte, že tomu nie je tak“ – znejú slová Dr. Westona Price s odkazom:. „Obmedzte potraviny rafinované a sústreďte sa hlavne na prirodzené jedlá, ktoré sú kvalitatívne oveľa hodnotnejšie.“

MUDr. Michal Slivka

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Aká je Emília Vášáryová babka, alebo omama, ako ona hovorí?

Hovorí sa, že starí rodičia  prežívajú vzťah k vnúčatám oveľa intenzívnejšie, ako k vlastným deťom. Pociťujete to…

7 hodín pred

65 ročná Darina schudla raz v živote 20 kg, keď sa nešťastne zaľúbila

Darinu poznám veľa rokov. Už v tridsiatke vážila 130 kg, čo je pri výške 155…

10 hodín pred

Najradšej nosím rifle, tenisky a tričko a viete, že sa mi páčia aj takéto roztrhané?

Posledné roky môjho produktívneho života som pracovala v banke, kde sme mali predpísané oblečenie. Tmavomodré…

10 hodín pred

„Ananás je medzi darcami enzýmov jednotkou“ – píše sa vo veľkej knihe zdravej výživy. Prečo?

Počas zimných mesiacov nám prísun zdravých látok zabezpečuje aj tropické ovocie. Ananás je ideálnym ovocím…

10 hodín pred

Manžel ju nahovoril, aby si vzali deti do pestúnskej starostlivosti a potom ich opustil

Julie je úspešná filmová producentka. Nikdy jej nechýbali peniaze, ani muži. Ako je to dnes…

17 hodín pred

Exkluzívny ľahulinký vianočný koláčik Yule Log bez múky

Tento vianočný koláč nesmie chýbať na slávnostnom stole najmä v Anglicku, vo Francúzsku, ale ani…

1 deň pred