Reklama

Najčítanejšie

Každý z nás je zručný v niečom inom, len to musíme v sebe nájsť, hovorí paličkarka Anna Urbanová

Volám sa Anna Urbánová . V roku 1955 som sa narodila v podtatranskej obci Ihľany kde som prežila krásne detstvo za čo som svojím rodičom nesmierne vďačná. Moja mama vedela šiť na šijacom stroji, priasť, tkať na krosnách a tak som mala možnosť sa od nej veľa naučiť. Vyučila som sa za pánsku krajčírku. Bola som hrdá keď som si ušila prvé nohavice, sukňu či šaty. Šila som pre rodinu i priateľov, lebo vtedy nebol v obchode taký výber ako teraz. Moja životná púť ma doviedla do Rožňavy, kde žijem doteraz. Mám dvoch dospelých synov. Stále mám rada prácu s textilom či už vyšívanie, háčkovanie, tkanie.

Pred dvadsiatimi rokmi som objavila zaujímavú a nádhernú textilnú techniku a tou je – Paličkovaná čipka. Začala som navštevovať klub paličkovanej čipky pri Gemerskom Osvetovom Stredisku v Rožňave. Zaobstarala som si potrebné pomôcky ako je valec, paličky, špendlíky, nite a ……  Učila som sa od skúsenejších  čipkárok aj z dostupnej literatúry. Výsledky boli celkom povzbudzujúce a tak som postupne napredovala. Neskôr som absolvovala akreditačný kurz paličkovanej čipky a stále sa učím nové vzory a väzby. Rada učím a zasväcujem do tajov paličkovanej čipky aj nové záujemkyne o túto tradičnú techniku. Aj keď sme malá krajina máme veľké bohatstvo v počte regionálnych vzorov (17). Keďže žijem na Gemeri, tak vo svojich prácach uprednostňujem krásne gemerské vzory a motívy.

Svoju tvorbu prezentujem na rôznych výstavách, festivaloch a podujatiach s tým spojených nielen doma na Slovensku ale aj v zahraničí. Každoročne vystavujem svoje práce aj v poľskej Bobowe, v maďarskom Szécséni a Kozárde. Tiež som reprezentovala tradičnú kultúru Slovenska v Moskve a v chorvátskej Lepoglave. Za tie roky som získala mnoho ocenení. Najnovšie mám prvé miesto v celoslovenskej súťažnej výstave neprofesionálnej textilnej tvorby v kategórii – úžitkové predmety : dečka. Samozrejme že to veľmi poteší a nabudí do ďalšej tvorby.( Výstava je v Kremnici a trvá od 8.12.2023 do 16.3.2024). Paličkujem obrazy, dečky, šperky, odevné doplnky …… Pri paličkovaní dokážem presedieť celé hodiny. Vyžaduje si to čas a trpezlivosť, ale výsledok stojí zato. Veľké ďakujem za to patrí mojej rodine najmä manželovi, že ma v mojom snažení podporuje a pomáha. Snažím sa o zachovanie tejto tradičnej techniky, lebo klbko nití s paličkami v rukách vedia vyčariť iskričky v očiach a radosť v srdci.

Aby som mala život pestrejší venujem sa aj korálkam. Šitá korálková čipka má tiež svoje čaro. Najradšej pracujem s drobnými korálkami.

 

Pri svojej tvorbe potrebujem veľa rôzneho materiálu. Mám ho naozaj dosť, lenže vždy ešte niečo chýba alebo sa mi veľmi páči a tak nakupujem. Ale veď žiadna záľuba nie je zadarmo.

Poteší ma ak som niekoho z Vás navnadila vyskúšať si paličkovanie či korálkovanie. Každá/ý z nás sme zruční v niečom inom, len to musíme v sebe nájsť. Ja som už svoje záľuby našla čo ma veľmi tešia a napĺňajú energiou každý deň.

Text a foto Anna Urbanová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Dnes bude u nás fazuľová polievka a parené buchty, sobotňajší obed môjho detstva. A vy ste čo mávali?

U nás to bola vždy fazuľová polievka, hovorili sme jej na sladko, lebo okrem toho…

7 minút pred

Presne pred 54 rokmi som bol s mojou budúcou manželkou prvý krát na rande, spomína Milan Antonič

Autor televíznych Retro novín má bohatý  nielen pracovný archív, ale aj súkromný. Tu je jeho…

15 hodín pred

Vedúca sestra Zuzana Krasnecová po 40. rokoch na „ARO“: ,,Už si ani neviem predstaviť, že by som robila niečo iné“

Na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) pracuje dohromady už štyri desaťročia. Napriek tomu, že…

16 hodín pred

Vedeli ste, že najproduktívnejší vek človeka je od 60 do 70 rokov?

Najproduktívnejší vek človeka je od 60 do 70 rokov Druhou najproduktívnejšou ľudskou fázou je vek…

16 hodín pred

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov Medziročne stúpol počet škôd…

18 hodín pred

Monika Beňová, poslankyňa Európskeho parlamentu

Členstvo v EÚ je pre Slovensko nenahraditeľné. Príkladom je až 80 percent verejných investícií financovaných zo…

19 hodín pred