Aktuálne

K vínku, alebo len tak fantastické olivové špirálky

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 balíček sušeného Droždia Dr. Oetker
  • 1 zarovnaná KL soli
  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 220 ml vlažného mlieka
  • zelené a čierne olivy bez kôstok

Na potretie a posypanie:

  • 1 vajce
  • ľanové semienka

Ešte potrebujeme:

  • 2 plechy na pečenie
  • 12 špajdlí
  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame obe múky s droždím a soľou. Pridáme cesnak, olivový olej a mlieko a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime  múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 60 minút na teplom mieste kysnúť.
  2. Olivy striedavo napicháme na špajdle asi 2 cm od seba.
  3. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 12 rovnakých dielov. Z každého vytvoríme valček dlhý asi 22 cm a každý valček omotáme okolo  špajdle tak, aby medzi cestom bolo vidieť olivu. Špirálky naukladáme na plechy         vyložené papierom na pečenie. Každú pomocou pierka potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme ľanovými semienkami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.  Teplovzdušná rúra: 180 °C.  Doba pečenia: asi 20 minút.

TIP:

Špirálky môžeme posypať hrubou soľou, sezamovými semiačkami alebo provensálskym korením.

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Z čiernovlásky blondínka. Silvia Obernauer (50) sa rozhodla pre takýto radikálny krok.

Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…

4 hodiny pred

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

8 hodín pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

10 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

22 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

22 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

1 deň pred