Práve v tomto jesennom období gaštany otvárajú svoj pichľavý plášť, z ktorého vypadávajú okrúhle, tmavohnedé lesklé plody. Príprava na konzumáciu môže byť rôzna. U nás ich najčastejšie pečieme, robíme gaštanové pyré, ale v iných krajinách z nich robia napríklad polievky, pridávajú sa ako plnka do koláčov namiesto orechov, z gaštanov sa robí aj múka.
Príprava jedlých gaštanov
Najlepšie sú upečené. Pred pečením treba vrch gaštanov narezať, najlepšie do kríža. Pečú sa v rúre pri 200 stupňoch asi 20 minút. Gaštany sa dajú pripraviť aj na suchej liatinovej panvici. Hotové sú akonáhle sa šupka začne otvárať. Môžete ich aj variť v mierne osolenej vode asi 10 minút. Potom nechajte vychladnúť a odstráňte šupku. Pri varení sú gaštany trochu mäkšie ako pri pečení, takže sú ideálne na prípravu pyré, alebo polievky. Pre tých, ktorý majú bezlepkovú diétu je gaštanová múka ideálna. Vyrába sa zo sušených pomletých gaštanov.
Foto Pixabay.com
Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…
Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…
Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…
Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…
Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…
Najvzácnejšie vreckovky mám s paličkovanou krajkou, predpokladaný rok 1890-1900. Sú jemne a veľmi vzácne. Mám…
Leave a Comment