K jeseni patria gaštany
Práve v tomto jesennom období gaštany otvárajú svoj pichľavý plášť, z ktorého vypadávajú okrúhle, tmavohnedé lesklé plody. Príprava na konzumáciu môže byť rôzna. U nás ich najčastejšie pečieme, robíme gaštanové pyré, ale v iných krajinách z nich robia napríklad polievky, pridávajú sa ako plnka do koláčov namiesto orechov, z gaštanov sa robí aj múka.
Príprava jedlých gaštanov
Najlepšie sú upečené. Pred pečením treba vrch gaštanov narezať, najlepšie do kríža. Pečú sa v rúre pri 200 stupňoch asi 20 minút. Gaštany sa dajú pripraviť aj na suchej liatinovej panvici. Hotové sú akonáhle sa šupka začne otvárať. Môžete ich aj variť v mierne osolenej vode asi 10 minút. Potom nechajte vychladnúť a odstráňte šupku. Pri varení sú gaštany trochu mäkšie ako pri pečení, takže sú ideálne na prípravu pyré, alebo polievky. Pre tých, ktorý majú bezlepkovú diétu je gaštanová múka ideálna. Vyrába sa zo sušených pomletých gaštanov.
Foto Pixabay.com