Jednoduché dezerty: Čokoládové krémy, peny, fondue

Čokoládové krémy, peny, fondue – jednoducho dobroty, ktoré budete stále pripravovať

Čokoládový krém s mascarpone (pre 4 osoby)

Suroviny:

  • 140 g horkej, alebo mliečnej čokolády
  • 140 ml šľahačkovej smotany
  • 5 lyžíc likéru Baileys alebo podobného smotanového krému
  • 250 g mascarpone
  • Na ozdobu: čokoládové hobliny

Čokoládu nalámte do misky, vložte do mikrovlnky a nechajte ju úplne rozpustiť. Na najvyššom výkone to trvá asi 2 minúty. Premiešajte a nechajte vychladnúť.
Smotanu vyšľahajte do polotuha a pridajte do nej likér. Mascarpone ušľahajte do hladka a potom spojte so smotanou. Pridajte vychladnutú rozpustenú čokoládu (mala by mať rovnakú teplotu ako ostatné suroviny) a zľahka premiešajte, aby vzniklo mramorovanie.
Rozdeľte do misiek alebo pohárikov s obsahom 150 ml, bohato posypte čokoládovými hoblinami a podávajte.

Chladená čokoládová pena

Suroviny:

  • 200 g kvalitnej čokolády na varenie
  • 2 lyžice brandy
  • 3 bielka
  • 50 g prírodného kryštálového cukru
  • 100 ml šľahačkovej smotany.
  • Príloha: práškový cukor na posypanie, chrumkavé sušienky, piškóty a podobne.

Postrúhajte 50 g čokolády a odložte nabok. Zvyšok nalámte na menšie kúsky a rozpustite vo vodnom kúpeli. Keď je čokoláda tekutá, hrniec stiahnite z ohňa. Misku nechajte v hrnci a do čokolády zamiešajte pálenku.. Ak zmes zhustne, nevadí, rozpustí sa znovu.

Vyšľahajte bielka dotuha. Potom postupne pridávajte cukor, kým nezískate lesklý a tuhý sneh. Zvlášť ušľahajte smotanu. Misku s rozpustenou čokoládou zložte z vodného kúpeľa a primiešajte do nej lyžicu snehovej hmoty. Čokoláda by mala trochu zrednúť. Potom všetko prelejte do misky so snehom a zľahka premiešajte. Rovnako zľahka vmiešajte šľahačku a dve tretiny nastrúhanej čokolády. Rozdeľte zmes do 6 hrnčekov a dajte do chladničky aspoň na dve hodiny (ale najlepšie cez noc). Pred podávaním posypte zvyšnou postrúhanou čokoládou, podľa chuti poprášte cukrom a doplňte sušienkami alebo piškótami.

Jahodovo – čokoládová pusinka (pre 6 osôb)

Suroviny:

  • 2 lyžičky maizeny
  • 2 lyžičky bieleho vinného octu
  • štipka pravej vanilky (nahradiť môžete vanilkovým cukrom)
  • 5 bielok, 300 g kryštálového cukru
  • 50 g kvalitnej čokolády na varenie, nastrúhanej
  • 1 lyžica kakaa.
  • Na ozdobu: 450 ml šľahačkovej smotany, 450 g jahôd, 25 g opražených lieskových orieškov, nasekaných hobliniek čokolády.

Trúbu predhrejte na 120/140 stupňov. Plech vyložte papierom na pečenie. Škrob, ocot a vanilku rozmiešajte na hladkú hmotu. Žĺtky ušľahajte do tuha, potom postupne zašľahajte cukor a škrobovú pastu, získate pevnú hmotu. Rozdeľte ju na dve poloviny. Do polovice snehu zašľahajte čokoládu a kakao. Pomocou lyžice hmotu opatrne prehadzujte, aby sa premiesila. Potom ju pridajte k druhej časti snehovej hmoty a len veľmi zľahka zmiešajte.
Hmotu naneste na papier napríklad do guľatého tvaru s priemerom asi 23 cm. Uprostred utvorte miernu priehlbinu na šľahačku a ovocie. Okraje zľahka poprášte kakaom a špáradlom ho zatrite do snehu. Z času na čas špáradlá vytiahnite, aby sneh vytvoril špičky. Vložte do trúby a pečte (skôr sušte) asi hodinu, potom trúbu vypnite a pusinku asi hodinu nechajte dôjsť. Smotanu našľahajte a po vytiahnutí pusinky z trúby naneste do jej stredu. Ozdobte plátkami jahôd a menšími celými plodmi, posypte nasekanými orieškami, alebo čokoládovými hoblinkami.

Čokoládové fondue s ovocím (pre 4 osoby)

Suroviny:

  • 200 ml mliečnej čokolády
  • 6 lyžíc mlieka
  • 50 g bielej čokolády
  • 2 malé banány nakrájané na 2 cm
  • 2 nektarinky, rozpolené, vykôstkované a nakrájané
  • 200 g opláchnutých a osušených jahôd (stopky nechajte).

Mliečnu čokoládu nalámte do misky vhodnej do mikrovlnky a prilejte do nej mlieko. Zahrejte dve – tri minúty na strednom stupni, mlieko bude horúce a čokoláda sa začne rozpúšťať. Potom vyberte a premiešajte do hladka. Toto zvládnu aj deti. Ak nemáte mikrovlnku, rozohrejte čokoládu v miske postavenej na hrniec s horúcou vodou, ale deti k tomu nepúšťajte. Mlieko v tomto prípade vmiešajte až do rozpustenej čokolády. Krém rozdeľte do 4 misiek. Bielu čokoládu potom rozpustite jedným či druhým spôsobom, ale bez mlieka. Pomocou lyžičky ju kvapnite do každej misky, potom špičkou noža alebo špáradlom vytvorte farebnú vzorku. Ovocie rozdeľte na tanieriky a pustite sa do namáčania.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: čokoládajahody

Nedávne články

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

11 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

11 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

14 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

23 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta?

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…

2 dni pred