Aktuálne

Je už čas bilancovať! Ako ďalej žiť?

Dnes sme celá rodina sedeli pri obede a veľa sme sa rozprávali. Stará i mladá generácia.. Robíme to samozrejme často, ale dnes sme mali úplne iné témy. Najskôr sme skonštatovali, že nad našou záhradou prelieta oveľa menej vtákov, ako po iné roky, hoci im na každom strome visí potrava. Smutný pohľad je na hrdličku, ktorá je stále sama, bez partnera, chodí na slnečnicu. Čím to je? Veľa sme spomínali, ako sme žili kedysi, vlastne ani nie tak dávno, len pred 33 rokmi. Čo sme vtedy potrebovali k životu? Slušný byt, stály príjem, vzájomnú lásku, možnosť tráviť voľný čas v prírode…Často sme spomínali našich rodičov, ktorí šetrili, kde sa len dalo. „Musíme myslieť na zadné kolieska,“ stále počujem môjho, otca ako zdôrazňoval tento fakt. Mali sme dostatok všetkého, ale neplytvali sme s ničím. Hovoril, že nie sme takí bohatí, aby sme si kupovali lacné veci! Vštepovali nám všade, doma i v škole, šetrite s vodou, aby bolo aj pre iné generácie. Nikdy v živote ma tieto vety nepustili! Vždy som sa podľa nich správala a neviem pochopiť mladých ľudí, ktorí zrazu po revolúcii zistili, že tovaru je všade dosť, že peniaze sa dajú zarobiť pomerne ľahko, treba ich otáčať, veď o tom je kapitalizmus. Všade vo vyspelom svete sa žije na úver, tak prečo by sme aj my nemohli?! Celá spoločnosť ich v tom podporovala, konzum, konzum a zase konzum. Bezbrehý konzum. Načo štopkať ponožky, veď zajtra si kúpim nové! Nebudem predsa zohrievať jedlo zo včera, keď mi dnes dovezú čerstvé! Všetko je to mimo môjho chápania života! Som stará škola a nič nevyhadzujem, hlavne nie jedlo. Keď si umývam zuby, vodu medzitým zastavím. Zubnú pastu vytlačím až do poslednej kvapky. Neznášam škatuľové mlieko, kde vždy zostane troška mlieka, ktorá sa nedá vyliať. Každý deň sa nám v kuchyni nazbiera celá kopa plastov z obalov jedla. Načo je každý kúsok šunky  oddelený  plástovou fóliou? Za čo vlastne platíme v tom 100 g šunky? Za mäso, či za obal? Som úplne alergická, keď sa niekto vytešuje z krásneho slnečného dňa a ja trpím, že už mesiac nepršalo, vlahový deficit sa aj cez zimu prehlbuje. Poviem vám pravdu, mám toho všetkého dosť! Ale útechou mi je,  že na toto všetko prichádza čoraz viac mladých ľudí. Vidíme, ako na internete „fičia“ recepty na domáci chlieb, pečivo, staré osvedčené jedlá našich starých mám. Namiesto nákupných centier chodia do prírody…Kto vie, či to už „nafurt,“ alebo len kým sa zase všetko nevráti do starých koľají?

Libuša Sabová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Jeme oveľa viac ako potrebujeme! Z jedla a vecí okolo neho sa stal biznis, bez ktorého si už nevieme fungovanie našej civilizácie ani predstaviť!

Priatelia, tak už to máme za sebou. "Rizky" sa minuli, šalátu došla záručná lehota a…

1 hodinu pred

Ak neviete, kde je epicentrum nášho zdravia, prečítajte si tento článok

Údajne sme tak zdraví, ako zdravé je naše črevo – počuli ste už túto múdrosť?…

1 deň pred

Dopĺňanie vitamínu D počas jesene a zimy: Strava zabezpečí len 10 percent potrebného množstva

Dôležitým zdrojom vitamínu D je slnko. Počas zimných mesiacov, kedy je ho nedostatok, je preto…

1 deň pred

Tapas je dobrá voľba, keď príde návšteva

Tapas je synonymom pre malé občerstvenie, degustačný tanierik, či jednohubky. Názov tapas pochádza zo Španielska,…

1 deň pred

Tieto Vianoce si pamätám. Medzi darčekmi pozerala na mňa veľkými očami krásna vlasatá bábika a mrkala dlhými mihalnicami. Dostala meno Moja!

Tie Vianoce si pamätám ... ako otec priväzoval stromček o klinec, na ktorom predtým visel obraz…

2 dni pred

Vianočný pozdrav všetkým

To čo je za mnou, vôbec nie je dôležité, lež úsmev a milujuce srdce. Nie…

2 dni pred