Aktuálne

Je tu čas na prípravu ruslí. Preto neváhajte – zavárajte!

Viete, čo sú rusle? Jedli ste ich už niekedy? Toto sa nepýtam mojich FB-kamarátov žijúcich v našej rodnej obci, ani tých z blízkeho okolia. Tak ako ja, aj oni si na nich nepochybne už mnohokrát pochutili. A vy ostatní? Podľa fotografií nižšie zrejme tušíte, čo to tie rusle sú. Sú to uhorky-nakladačky zavarené nevšedným spôsobom. Vhodná chvíľa na prípravu ruslí u nás prichádza vtedy, keď už má gazdiná v komore na regáloch dostatočné množstvo štandardných (rozumej: drobných) nakladačiek zakonzervovaných v pohároch. V špajze na policiach už musia byť zoradené aj stredne veľké uhorky naložené v soli, i tie vykvasené. Vtedy si treba chvíľu počkať, aby nakladačky na hriadke poriadne narástli. Fajnšmekri tvrdia, že najlepšie rusle sú z nakladačiek, ktoré dozreli natoľko, že sa farbia nažlto. Tak, či onak, prerastené nakladačky treba ošúpať, odstrániť z ich stredu mäkkú pórovitú ‘podstielku’ so semenami, no a nakoniec ich načim nakrájať po dľžke na zhruba centimetrové HADÍKY… Z technológie výroby ruslí by teraz toľko azda aj stačilo, veď dobrý recept si hravo nájdete i na internete. Ja len pripomínam, že je tu čas na prípravu ruslí. Preto neváhajte – zavárajte!!!

Tu je môj recept:

  • 1 1/2 kg uhoriek
  • 4 cibule
  • 1-2 feferónky
  • 18 dkg kryštálového cukru
  • 2 dcl octu
  • 3 lyžice vegety
  • 1/4 lyžičky soli

Postup:

Ošúpané a nakrájané uhorky (bez zrniečok) aj s nakrájanou cibuľou a nechať odstáť minimálne 3 hodiny, potom natlačiť do fliaš, pridať podľa potreby feferónky a zaliať studeným nálevom (ocot, cukor, vegeta), doliať šťavou z uhoriek, prípadne s vodou, uzavrieť a streilizovať.

 

Text a foto Vojtech Keszeli

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Lilka Ročáková – od pesničiek k opere

Narodila som sa na Slovensku v Trenčíne v česko-slovenskom manželstve. Mamička pochádzala z Českých Budějovíc…

2 hodiny pred

Správame sa tak, aká bola naša rodina? Opakujeme jej vzorce a osud?

Zvyknete sa pýtať, prečo sa vám v živote opakujú tie isté veci ako niektorým príbuzným…

12 hodín pred

Objavte liečivú silu stromov a pripravte si niektorý z 99 receptov

Vstúpte do sveta, kde sa liečivá sila prírody skrýva vysoko nad zemou – v kvetoch,…

12 hodín pred

Toto je dobrá otázka: Keby ľudia stratili schopnosť klamať, ktorá oblasť by skolabovala?

To by bola poriadna spoločenská revolúcia! Ak by ľudia zrazu prestali klamať, niektoré oblasti by…

14 hodín pred

Dcéra si chce užiť, syn je despota, z matky slúžka

„Pred mesiacom som sa vrátila z liečenia na psychiatrii,“ začala svoje rozprávanie Anna zo stredného Slovenska.…

1 deň pred

Čo bolo kedysi bežné je dnes extra, alebo mimoriadna kvalita

Pred rokom 1989 nebol u nás ani zďaleka taký široký sortiment potravín ako dnes. Frfľali…

1 deň pred