Viete, čo sú rusle? Jedli ste ich už niekedy? Toto sa nepýtam mojich FB-kamarátov žijúcich v našej rodnej obci, ani tých z blízkeho okolia. Tak ako ja, aj oni si na nich nepochybne už mnohokrát pochutili. A vy ostatní? Podľa fotografií nižšie zrejme tušíte, čo to tie rusle sú. Sú to uhorky-nakladačky zavarené nevšedným spôsobom. Vhodná chvíľa na prípravu ruslí u nás prichádza vtedy, keď už má gazdiná v komore na regáloch dostatočné množstvo štandardných (rozumej: drobných) nakladačiek zakonzervovaných v pohároch. V špajze na policiach už musia byť zoradené aj stredne veľké uhorky naložené v soli, i tie vykvasené. Vtedy si treba chvíľu počkať, aby nakladačky na hriadke poriadne narástli. Fajnšmekri tvrdia, že najlepšie rusle sú z nakladačiek, ktoré dozreli natoľko, že sa farbia nažlto. Tak, či onak, prerastené nakladačky treba ošúpať, odstrániť z ich stredu mäkkú pórovitú ‘podstielku’ so semenami, no a nakoniec ich načim nakrájať po dľžke na zhruba centimetrové HADÍKY… Z technológie výroby ruslí by teraz toľko azda aj stačilo, veď dobrý recept si hravo nájdete i na internete. Ja len pripomínam, že je tu čas na prípravu ruslí. Preto neváhajte – zavárajte!!!
Tu je môj recept:
Postup:
Ošúpané a nakrájané uhorky (bez zrniečok) aj s nakrájanou cibuľou a nechať odstáť minimálne 3 hodiny, potom natlačiť do fliaš, pridať podľa potreby feferónky a zaliať studeným nálevom (ocot, cukor, vegeta), doliať šťavou z uhoriek, prípadne s vodou, uzavrieť a streilizovať.
Text a foto Vojtech Keszeli
Cesto musí zrieť 4 dni a potom sa z neho môže odoberať a piecť 4…
Dobrý deň priatelia! Volám sa Gabriela Bednárová, mám 56 rokov a sklerózu multiplex. Túto chorobu…
Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…
Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…
Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…
Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…
Leave a Comment