Aktuálne

Je tu čas na prípravu ruslí. Preto neváhajte – zavárajte!

Viete, čo sú rusle? Jedli ste ich už niekedy? Toto sa nepýtam mojich FB-kamarátov žijúcich v našej rodnej obci, ani tých z blízkeho okolia. Tak ako ja, aj oni si na nich nepochybne už mnohokrát pochutili. A vy ostatní? Podľa fotografií nižšie zrejme tušíte, čo to tie rusle sú. Sú to uhorky-nakladačky zavarené nevšedným spôsobom. Vhodná chvíľa na prípravu ruslí u nás prichádza vtedy, keď už má gazdiná v komore na regáloch dostatočné množstvo štandardných (rozumej: drobných) nakladačiek zakonzervovaných v pohároch. V špajze na policiach už musia byť zoradené aj stredne veľké uhorky naložené v soli, i tie vykvasené. Vtedy si treba chvíľu počkať, aby nakladačky na hriadke poriadne narástli. Fajnšmekri tvrdia, že najlepšie rusle sú z nakladačiek, ktoré dozreli natoľko, že sa farbia nažlto. Tak, či onak, prerastené nakladačky treba ošúpať, odstrániť z ich stredu mäkkú pórovitú ‘podstielku’ so semenami, no a nakoniec ich načim nakrájať po dľžke na zhruba centimetrové HADÍKY… Z technológie výroby ruslí by teraz toľko azda aj stačilo, veď dobrý recept si hravo nájdete i na internete. Ja len pripomínam, že je tu čas na prípravu ruslí. Preto neváhajte – zavárajte!!!

Tu je môj recept:

  • 1 1/2 kg uhoriek
  • 4 cibule
  • 1-2 feferónky
  • 18 dkg kryštálového cukru
  • 2 dcl octu
  • 3 lyžice vegety
  • 1/4 lyžičky soli

Postup:

Ošúpané a nakrájané uhorky (bez zrniečok) aj s nakrájanou cibuľou a nechať odstáť minimálne 3 hodiny, potom natlačiť do fliaš, pridať podľa potreby feferónky a zaliať studeným nálevom (ocot, cukor, vegeta), doliať šťavou z uhoriek, prípadne s vodou, uzavrieť a streilizovať.

 

Text a foto Vojtech Keszeli

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Recept na výborné medovníčky, alebo ak chcete perníčky

Cesto musí zrieť 4 dni a potom sa z neho môže odoberať a piecť 4…

13 minút pred

Musela som sa naučiť žiť so sklerózou multiplex

Dobrý deň priatelia! Volám sa Gabriela Bednárová, mám 56 rokov  a sklerózu multiplex. Túto chorobu…

24 minút pred

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

14 hodín pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

19 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

19 hodín pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

23 hodín pred