Viete, čo sú rusle? Jedli ste ich už niekedy? Toto sa nepýtam mojich FB-kamarátov žijúcich v našej rodnej obci, ani tých z blízkeho okolia. Tak ako ja, aj oni si na nich nepochybne už mnohokrát pochutili. A vy ostatní? Podľa fotografií nižšie zrejme tušíte, čo to tie rusle sú. Sú to uhorky-nakladačky zavarené nevšedným spôsobom. Vhodná chvíľa na prípravu ruslí u nás prichádza vtedy, keď už má gazdiná v komore na regáloch dostatočné množstvo štandardných (rozumej: drobných) nakladačiek zakonzervovaných v pohároch. V špajze na policiach už musia byť zoradené aj stredne veľké uhorky naložené v soli, i tie vykvasené. Vtedy si treba chvíľu počkať, aby nakladačky na hriadke poriadne narástli. Fajnšmekri tvrdia, že najlepšie rusle sú z nakladačiek, ktoré dozreli natoľko, že sa farbia nažlto. Tak, či onak, prerastené nakladačky treba ošúpať, odstrániť z ich stredu mäkkú pórovitú ‘podstielku’ so semenami, no a nakoniec ich načim nakrájať po dľžke na zhruba centimetrové HADÍKY… Z technológie výroby ruslí by teraz toľko azda aj stačilo, veď dobrý recept si hravo nájdete i na internete. Ja len pripomínam, že je tu čas na prípravu ruslí. Preto neváhajte – zavárajte!!!
Tu je môj recept:
Postup:
Ošúpané a nakrájané uhorky (bez zrniečok) aj s nakrájanou cibuľou a nechať odstáť minimálne 3 hodiny, potom natlačiť do fliaš, pridať podľa potreby feferónky a zaliať studeným nálevom (ocot, cukor, vegeta), doliať šťavou z uhoriek, prípadne s vodou, uzavrieť a streilizovať.
Text a foto Vojtech Keszeli
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment