Jabloň pochádza z malej Ázie. Tam v hĺbke histórie ľudstva rástla spontánne, jej divé plody boli už veľmi chutné, vyhľadávané a vážené. Jablko je diuretické a pomáha vylučovať močové kyseliny. Je zároveň účinné pri zápche i hnačke, znižuje hladinu cholesterolu a cukru. Okrem sodíka, draslíka, horčíka, fosfóru, síry a chlóru obsahuje aj kysličník kremičitý a hliník. Ďalej je to pektín (kontroluje cholesterol a redukuje ochorenia krvného obehu), cukor, kyselina jablčná, vitamín B,C,A a E, ľahko asimilovateľné cukry (glukózu, fruktózu a levulózu – preto je vhodné aj pre diabetikov), trochu bielkovín, éterické zlúčeniny ovocných kyselín a fytohormóny, ktoré stimulujú rast detí. V šupke sa nachádza vitamín PP, dôležitý pre nervový systém a pokožku. Je jedným z mála ovocí, ktoré nevytvárajú črevný plyn. Vitamín C robí z jablka veľmi vhodnú výživu pre budúce matky – ako ochrana aj ako zdroj pre plod, počas kojenia, ďalej je vhodné pri odstraňovaní únavy, pri nedostatku chuti do jedla, pri suchosti kože, bolestiach kostí a svalov, pri anémii. Toto ovocie sa ľahko uchováva a je k dispozícií takmer celý rok. I strúhané jablká sú výbornou potravinou pre dojčatá už od prvých mesiacov života a pre deti.
Jablková voda I
Ošúpať a vyčistiť jedno veľké jablko, pokrájať na tenké plátky, pridať 10 listov medovky lekárskej, šťavu z polovice citróna a kúsok škorice. Všetko premiešať a pridať 2 lyžice medu a ½ l vriacej vody. Po 10 minútach prepasírovať cez sito a upíjať cez deň.
Jablková voda II
Do ½ l vody dať variť ošúpané jablko, prefiltrovať, tekutinu osladiť lyžičkou medu a popíjať pred spaním. Vhodné pri zachrípnutí.
Jablkový odvar
V 1 l vody 2 hodiny variť 60 g kôry z konárov jablone, odvar osladiť troškou medu a popíjať počas celého dňa, dokiaľ neodznejú príznaky. Používať pri horúčke.
Jablkový čaj
Ošúpať zelené jablko, nakrájať na kúsky a dať variť do ½ litra vody. Po 20 minútach prefiltrovať, pridať prepasírovanú dužinu a lyžičku medu. Čaj piť dvakrát za deň po niekoľko dní, pokiaľ neodznejú príznaky. Vhodné pri črevných zápaloch a zápaloch mechúra.
V 1 l vody variť 20 minút 50 g kôry z jablone. Nechať vychladnúť, prefiltrovať a použiť pri dráždení. Vhodné pri bielom vaginálnom a močovom výtoku.
Jablkové víno
Umyť jablká, neošúpať, nevyčistiť, nakrájať ich na štvrtiny, dať do hrnca, pridať toľko vody, ako je pätina ich váhy. Nechať variť. Prepasírovať cez látku, pridať 30 g cukru na každý liter tekutiny a dať na slabom ohni variť 15 minút. Nechať konzervovať v uzavretom pohári po niekoľko dní na chladnom mieste. Užívanie: pridať zopár lyžičiek sirupu do trochu vriacej vody a rýchlo vypiť. Vhodné pri prechladnutí.
Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Leave a Comment