Aktuálne

Hruškový krémeš Nora Mészároša

Noro Mészároš je nielen známy moderátor a výkonný riaditeľ televíznej stanice Senzi, ale zdá sa, že aj dobrý kuchár. Rád sa s nami podelil o recept na túto naozajstnú dobrotu.

Potrebujeme:

  • 2-3 pláty lístkového cesta na pečenie
  • 1 kg hrušiek
  • 3 balenia vanilkového cukru
  • 1 balenie „zlatý klas“
  • 1 smotana na šľahanie
  • 0,8 l mlieka
  • 1 bielok
  • kryštáľový cukor
  • vanilková pasta Bourbon

Postup:

Upečieme dva až tri pláty lístkového cesta (podľa toho, či chceme mať plát aj v strede). Vrchný plát v polovici pečenia potrieme bielkom, aby sa vytvorila glazúra, ak chceme mať lesklý povrch (nemusí to však byť). Očistené a nakrájané hrušky varíme v cca 3 dl vody s vanilkovým cukrom (2 sáčky) asi 30 minút.

Hrušky musia byť dostatočne vyvarené, aby pustili chuť a arómu. Hrušky vyberieme a do šťavy vlejeme šľahačkovú smotanu a cca 0,6 l mlieka. Pridáme cukor   podľa vlastnej chuti. Privedieme do varu. Do zvyšného asi 0,2 l mlieka rozmiešame balenie zlatého klasu a postupne za stáleho miešania vlejeme do šťavy s mliekom. Stíšime. Miešame do plného stuhnutia. Odstavíme. Krém je potrebné miešať aj naďalej, pokiaľ trochu neochladne. Na čistý pekáč, alebo tácku si položíme prvý plát lístkového cesta. Prelejeme krémom (musí byť tuhý, aby sa nerozlieval). Na krém môžeme (ale nemusíme) naskladať na tenko nakrájané plátky hrušiek. Napokon položíme vrchnú časť lístkového cesta s glazúrou. (Pokiaľ chcete, môžete urobiť dve vrstvy krému a jeden plát cesta aj do stredu.)

Pri podávaní môžete tanier ozdobiť plátkom hrušiek, prípadne ich položiť na vrch kocky a preliať na dozdobenie vanilkovou pastou. (Pozor, pasta je veľmi aromatická a silná, takže naozaj opatrne len bodky na ozdobu.)

Dobrú chuť!

Text a foto Noro Mészároš

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Z čiernovlásky blondínka. Silvia Obernauer (50) sa rozhodla pre takýto radikálny krok.

Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…

34 minút pred

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

5 hodín pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

7 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

19 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

19 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

21 hodín pred