Cibuľa sa odpradávna považuje za prírodný všeliek. Je ťažko stručne popísať jej všestranne pozitívne účinky na organizmus. V starom Egypte ju pokladali za najlepší prostriedok na zníženie krvného tlaku. Grécky lekár Asklepios (13. storočie pred Kristom) radil: „Cibuľa veľmi prospieva žalúdku a prináša peknú farbu kože.“ V druhej svetovej vojne šťavou z cibule dezinfikovali rany. Predpokladá sa, že bez pomoci cibule by v Egypte nepostavili slávnu Cheopsovu pyramídu. V tých časoch bola totiž dôležitým platidlom a hlavnou potravinou pre robotníkov. Múmia faraóna Ramzesa IV. (vládol v období roku 1160 pred Kristom) mala očné jamky vyplnené cibuľou. Jej štruktúra na reze, kruh v rámci kruhu, vytvárala predstavu nikdy nekončiaceho života. Grécky filozof Sokrates (469 – 399 pred Kristom) ju chválil, že zvyšuje odvahu bojovníkov a v stredoveku ju používali ako ochranný prostriedok proti moru. Dnes sú nám známe jej silné protibakteriálne a protistresové účinky, vysoký obsah železa a zinku i schopnosť posilniť imunitný systém.
Bráni tvorbe krvných zrazenín (účinkuje účinnejšie acylpyrín) a nežiaducim účinkom cholesterolu na steny ciev. Skúsme však podrobnejšie poukázať na obrovský prínos cibule pri prevencii srdcovo – cievnych chorôb. ,,Ľudia, ktorí trpia vysokým krvným tlakom nech si kúpia tlakomer a presvedčia sa na vlastné oči o liečivých účinkoch cibule“ – vyzýva nemecký odborník na výživu Klaus Oberbeit: ,,Ak zjete surovú cibuľu a päť minút sa fyzicky namáhate, nebezpečné hodnoty vysokého tlaku výrazne poklesnú. V krvi okrem celkového cholesterolu a triglyceridov máme i „dobrý“ HDL cholesterol, ktorý nás chráni a „zlý“ LDL cholesterol, ktorý nám škodí. Vedci pokladajú nízke hodnoty HDL cholesterolu za kritické ukazovatele vzniku srdcových infarktov. Lieky, ktoré používame proti cholesterolu ľahko znížia celkový cholesterol, ale ťažko zvyšujú „dobrý“ HDL cholesterol. V poprednom kardiologickom centre v Bostone skupine 20 pacientov, ktorí mali nízke hodnoty HDL cholesterolu, denne podávali na konzum stredne veľkú surovú cibuľu (75gr.). Po 2,5 mesiacoch „liečby“ sa hladina „dobrého“ HDL cholesterolu zvýšila v priemere o 30%,hladina „zlého“ LDL cholesterolu sa znížila a upravil sa aj krvný obraz pacientov. Záver bol jasný – preventívna konzumácia cibule chráni srdce pred srdcovým infarktom! Cibuľková vňať obsahuje dialylsulfid – látku, ktorá chráni proti rakovine žalúdka. V meste Vidalia, (štát Georgia-USA), kde sa konzumuje veľa cibule, výrazne pokleslo percento úmrtnosti na rakovinu žalúdka. Luteín a zeaxantín bohato zastúpené v cibuľkovej vňati nás chránia proti očným ochoreniam a rakovinou kože. Dnes sa často spomína fytochemická látka kvercetín, ktorý sa najlepšie vstrebáva práve z cibule a je účinný v prevencii proti rakovine krvi, kože a prsníka (cibuľa a rakovina sa nemajú radi). Už ste niekedy „plakali“ pri krájaní cibule? Nesmúťte, po utretí uslzených očí je vaša rohovka zbavená všetkých choroboplodných baktérii. „Môj dedo bol jednoduchý človek, ktorý celý život fyzicky pracoval“- spomína chlapík, ktorý sám už je dedom: ,,V dobrom zdraví sa dožil vysokého veku a surovú cibuľu jedol každý deň. Nikde nečítal o jej liečivých účinkoch, jednoducho ju jedol.“ ,,Je lepšie pokojne jesť cibuľu, ako jesť kurča a ustavične sa obzerať“ – vraví arabské príslovie. Cibuľový cukor je všeobecne známy domáci prostriedok proti bolestiam hrdla a kašľu…
MUDR. Michal Slivka
Foto Pixabay
Leave a Comment