Reklama

Aktuálne

Hovorí dnešnej generácii niečo bezodpadová technológia?

Koncom osemdesiatych rokov sa tento pojem často skloňoval. Keďže som robila v spravodajstve Slovenskej televízie, túto tému sme spracovávali veľmi často. Hľadali sme pozitívne príklady všade. V priemysle, v poľnohospodárstve, v mestách, obciach.Niekedy sme si v záujme priniesť dobrú reportáž, pekný príklad aj vymysleli. Ja som však najlepšiu inšpiráciu našla u mojich svokrovcov. Bývali v malej dedinke na Strednom Slovensku. Hľadala som u nich odpadkový kôš. Načo? My nič nevyhadzujeme. Všetko si dochovali, dopestovali. Škrupiny z vajec pozobali sliepky, aby mali dostatok vápnika. Šupy zo zemiakov zjedli prasiatka. Zo starého pečiva sa urobila strúhanka. Zo zvyšnej ryže bolo na druhý deň rizoto. Z obnosených odevov sa urobili behúne, koberce do kuchyne, či chodby, alebo predložky pred dvere na čistenie obuvi. So starým papierom sa podkurovalo.

V starých topánkach sa chodilo ešte pracovať do záhrady.Varilo sa z toho, čo sa dochovalo a dopestovalo. A že to malo vynikajúcu chuť, o tom už nemusím mojich rovesníkov presviedčať. Všetko bolo pravé. Voňalo tak, ako malo, chutilo tak, ako malo. Varili sme klasické slovenské jedlá na masti a šetrili sme, kde sa len dalo. Po 30 divokých rokoch bezbrehého konzumu som sa dočítala, že prichádza nový trend. Šetrnosť a úspornosť. Do módy sa dostáva jednoduchosť a skromnosť a to aj u tých, ktorí vôbec nemusia šetriť. Verím, že si čoraz viac ľudí uvedomuje, že súčasný blahobyt nás ženie do záhuby. V mnohých rodinách sa čudujú, že nakúpili plný vozík potravy a o niekoľko dní nič nemajú. Ako je to možné? Ako sme žili v mestách, keď neboli supermarkety? Neviem, ale hladní sme neboli. Jedlo sme nevyhadzovali. Stačila nám zasmažená polievka s vajcom. Pochutili sme si na starom chlebe opraženom vo vajíčku. Klasická haruľa mi aj dnes prišla na chuť, veď to je oveľa lepšie jedlo ako napríklad ustrice. Verím, že tento trend overený generáciami sa opäť vráti!

Libuša Sabová

Foto Depositphotos.com, Pixabay.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Boli sme mladé a krásne hoc aj v teplákoch. Ako sa cítime dnes v tomto oblečení?

Našla som vo svojom archíve túto fotografiu. Je z roku 1972 z vysokoškolského volejbalového turnaja.…

12 minút pred

Ďalší zázrak na Gynekologicko-pôrodníckej klinike: Mamička s cystickou fibrózou porodila v Nemocnici AGEL Košice-Šaca už druhé bábätko

Cystická fibróza patrí k dedičným ochoreniam a prejavuje sa prevažne pľúcnym postihnutím. Svoje o tom vie aj mladá…

21 hodín pred

Taký obyčajný deň u manželov Medveckých

Každý je... z nejakého chovu. Naše sliepočky - z voľného a s výbehom a bežia…

21 hodín pred

„Cítite tu vôňu? Nádhera! Nie je to náhodou lipový kvet?“ – pýta sa pani pracujúca v záhradke svojho suseda. „Omyl. „Takto vonia agát.“

„Cítite tu vôňu? Nádhera! Nie je to náhodou lipový kvet?“ - pýta sa pani pracujúca…

22 hodín pred

Recept na zemiakový chlieb

Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor!…

1 deň pred