Gizkine syrové pagáčiky
Radšej si zamieste na dve dávky, lebo sa zjedia naozaj veľmi rýchlo.
Potrebujeme:
- 100 ml mlieka
- 40 g droždia
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 600 g polohrubej múky
- 250 g masla
- 250 ml kyslej smotany
- 250 g nastrúhaného eidamu
- 2 vajcia
- 2 lyžičky soli
Postup:
Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a cukor a zmes nalejeme na preosiatu múku. Postupne pridávame zmäknuté maslo, smotanu, 150 g syra, celé vajce, žĺtok a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Vykrajujeme pagáčiky, ktoré pred pečením potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme zvyšným strúhaným syrom (môžete posypať aj sezamovými semiačkami). V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme asi 25 minút.
Text Gizka Oňová
Foto Libuša Sabová