Recepty

Domáci kváskový mazanec

Veľkonočný mazanec prevoňaný Ražným kváskom Dr. Oetker chutí naozaj výborne. 

Náročnosť:                          jednoduchá príprava

Doba  prípravy:                  asi 15 minút

Celková doba prípravy:   120 minút

Vystačí na:                          6 – 8 porcií 

Potrebujeme:  

Na cesto:

  • 60 g hrozienok
  • 2 PL rumu
  • 120 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 300 g polohrubej múky
  • 180 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 balíček Droždia Dr. Oetker
  • 1 balíček Ražného kvásku Dr. Oetker
  • 100 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
  • 1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr. Oetker
  • štipka mletého muškátového orieška
  • 1 vajce
  • 2 žĺtky

Na potretie a posypanie:

  • 1 vajce
  • 80 g mandľových plátkov

Okrem toho potrebujeme:

  • plech na pečenie (30 × 40 cm)

Príprava:

  1. Na prípravu cesta hrozienka namočíme do rumu a necháme ich asi hodinu macerovať. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo.   V mise zmiešame obe múky so soľou, droždím, kváskom, cukrom, vanilínovým cukrom, citrónovou kôrou a muškátovým orieškom.  Pridáme vajce, žĺtky, maslo rozpustené v mlieku a hrozienka a ručne vypracujeme dohladka.  Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  2. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a vytvoríme guľatý bochník s priemerom asi 18 cm. Bochník prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Potom ho potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí.  Do stredu ostrým nožom vytvoríme nie veľmi hlboký kríž. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra:             190 °C

Teplovzdušná rúra:     170 °C

Plynová rúra:              stupeň 3

Čas pečenia: asi 45 minút

  1. Mazanec necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme pocukrovať.

 

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Z čiernovlásky blondínka. Silvia Obernauer (50) sa rozhodla pre takýto radikálny krok.

Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…

7 hodín pred

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

11 hodín pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

13 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

1 deň pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

1 deň pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

1 deň pred