Domáca tlačenka podľa Karola Hrčku
Táto tlačenka má tú výhodu, že presne viete, čo jete. Že ak dáte kvalitné suroviny, správne dochutíte, výsledkom bude nadšená celá rodina.
Potrebujeme:
- 1 zadné bravčové koleno
- 3 ks bravčové nožičky
- 2 ks bravčový jazyk
- 1/2 kg bravčovej kože
- 1/2 lyžičky soli do vývaru
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2 a pol lyžičky mletej papriky
- 1 a pol lyžičky majoránky
- čierne korenie
- soľ na dochutenie
- 2 vrecká na tlačenku
Postup:
Koleno, paprčky, jazyk a kožu umyjeme, zalejeme vodou, pridáme soľ a dáme variť. Keď je všetko mäkké, precedíme a z vývaru lyžičkou zberáme tuk na povrchu, aby tlačenka nebola mastná. Do vývaru pridáme roztlačený cesnak, mletú papriku, majoránku (rozdrviť v dlani), podľa chuti čierne korenie a soľ. Mäso oberieme a nakrájame spolu s kožou. Vložíme do nálevu, premiešame a plníme do pripravených vrecúšok na tlačenku. Dáme vychladiť do chladničky. Asi po hodine otáčame kvôli peknej rovnomernej mozaike. Ak nezoženiete vrecká na tlačenku, zmes môžete vyliať na pelch a nechať stuhnúť. Bude chutiť rovnako dobre!
Text a foto Karol Hrčka