Varíme zdravo, chutne a hospodárne. Podľa tejto knihy sme sa s mojou sestrou učili variť. Bolo z čoho vyberať. Odhadujem, že je v nej možno aj 5 tisíc receptov, dobrých rád, návodov, veď kniha má 660 strán. Listujem si v nej a je tu množstvo zaujímavých receptov, o akých som vo svojom živote ešte ani nepočula, hoci som v nej často listovala. Napríklad: (prepíšem ho doslova)
Cesto kysnuté pod vodou
Na závin a drobné pečivo
50 dkg múky (polovica hladkej a polovica hrubej), 5 dkg cukru, 20 – 25 dkg tuku, 1 vajce a 1 žĺtok (bielok odložíme na natretie povrchu), 5 dkg droždia, 3 lyžice mlieka, soľ.
Tuk rozdrobíme do múky. Múku zarábame kváskom, nakysnutým v 3 lyžiciach mlieka. Vypracujeme tuhé cesto, zaviažeme ho do mokrého, vyžmýkaného obrušteka, alebo šatky a ponoríme na dve hodiny do studenej vody. Nakysnuté cesto vypláva na povrch. Trvanie kysnutia sa spravuje podľa podľa tuhosti a tučnosti cesta. Potom ho osušíme, vyvaľkáme. Na závin vyvaľkáme dva rovnaké pláty, medzi ktoré dávame tvarohovú alebo jablkovú plnku. Môžeme vykrajovať tyčinky, kolieska a piecť ako drobné pečivo. Upečené natrieme vodou s rumom a obalíme vo vanilkovom cukre. Ak chceme urobiť pečivo slané, pridáme do cesta soľ, natrieme vajcom a posypeme strúhaným syrom.
Spracovala Lis
Opäť som si listovala v maminej starej kuchárke Varíme chutno, zdravo a hospodárne z roku…
Dnes už druhé mrazivé ráno. Inovatka všade. Zalial som si kávu a vybehol von len…
Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Leave a Comment