Príprava sa musí začať deň pred grilovaním.
Jednak treba zamiesiť na chlieb, ktorý bude cez noc kysnúť, ale hlavne, napácovať mäso. Najradšej máme bravčovú krkovičku a kuracie stehná. Tie stehná sa musia narezať okolo kostí, aby sa rýchlejšie prepiekli.
Mäso v nej dobre poobraciam, zavriem a odložím do chladničky.
Grilujem len v strede grilu, ktorý si vysteliem vaničkou z alobalu, do ktorej bude kvapkať prebytočný tuk.
Gril musí byť poriadne rozpálený tak, že nad ním neudržíte ruku. Mäso vyberiem z chladničky dve hodiny pred grilovaním, aby získalo izbovú teplotu.
Na náš gril, ktorý má priemer cca 60 cm naložím 4 – 5 ks mäsa, prikryjem vrchnákom a neotváram asi 20- 25 minút. Potom je už mäso hotové.
Ugrilujem aj zeleninu ( mladú cibuľku, papriku, šampiňóny), ktoré potom ochutím olivovým olejom s cesnakom, korením a soľou.
Chlapi majú najradšej pikantnú omáčku. Je veľmi jednoduchá.
Zmiešate med, horčicu a veľa chili. Hotovo! Španielska omáčka aioli je tiež raz -dva hotová. Je to vlastne majonéza ( čerstvé vajce, olej, citrónová šťava, horčica, soľ, všetko rýchlo rozmixovať ponorným mixérom) v ktorej je aj strúčik cesnaku. Ja som nakoniec pridala čerstvú pažítku.
A veľká misa čerstvého zeleninového šalátu nesmie chýbať.
Dezert sme mali jednoduchý. Moju obľúbenú tvarohovú štrúdľu s višňovou omáčkou.
A bolo veselo! Vo väčšine rodín je grilovanie mužská práca. U nás grilujem ja a myslím si, že to ovládam.
Libuša Sabová
Cystická fibróza patrí k dedičným ochoreniam a prejavuje sa prevažne pľúcnym postihnutím. Svoje o tom vie aj mladá…
Každý je... z nejakého chovu. Naše sliepočky - z voľného a s výbehom a bežia…
„Cítite tu vôňu? Nádhera! Nie je to náhodou lipový kvet?“ - pýta sa pani pracujúca…
Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor!…
Čas plynie, všetko sa mení a po päťdesiatke je čas rozlúčiť sa s predsudkami, ktoré…
Mali sme na dome satelitný tanier. Na fasáde, nešlo ho dať vyššie, bol vo výške…
Leave a Comment