Je naozaj veľa receptov na toto obľúbené jedlo. Ja sa však v kuchyni držím príslovia, že menej znamená viac. Základom dobrého guláša je kvalitné mäso. Robím ho len a len z močingu, Jedine z neho je mäso chutné, šťavnaté. Hovorí sa, že koľko je mäsa, toľko treba cibule. To je základ.
Potrebujeme
Postup:
Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a restujeme na masti, kým nie je zlatohnedá ( cca 3/4 hodiny). Pridáme na kocky nakrájané mäso a prudko ho opečieme spolu s cibuľou. Pridáme korenie, rascu soľ, nakoniec papriku a zalejeme litrom vody. Počkáme kým nezovrie, stiahneme teplotu na minimum, prikryjeme pokrievkou a dusíme, kým mäso nie je úplne mäkké. Podľa kvality mäsa cca 3 hodiny. Medzitým si očistíme zemiak a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme k mäsu, zamiešame. Cesnak roztlačíme a tiež pridáme k mäsu. Necháme prevrieť cca 10 minút. Zemiak guláš pekne zahustí a dodá mu aj chuť. Nakoniec pridáme štipľavú papriku podľa chuti a na záver majoránku. Ja dávam do guláša aj zelené „magi,“ bylinku (ligurček), ktorú mám cez zimu v mrazničke. Podávam s knedľou.
Libuša Sabová
Foto Marta Wencelová
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…
Leave a Comment