Aktuálne

Dnes bude u nás fazuľová polievka a parené buchty, sobotňajší obed môjho detstva. A vy ste čo mávali?

U nás to bola vždy fazuľová polievka, hovorili sme jej na sladko, lebo okrem toho sa robievala aj na kyslo so smotanou, ale tá nebývala v sobotu. K tej fazuľovej na sladko potom mama urobila aj domáce slíže a pamätám si, že môj otec ju jedol z velikánskeho taniera, aby sa mu do neho veľa zmestilo.

V polievke bola len zelenina a fazuľa, dobrá cibuľová zápražka s paprikou, na chuť cesnak a petržlenová vňať, žiadne mäso, či klobása, ako sa to robí dnes.

Zdroj Depositphotos.com

Druhým sobotným jedlom boli parené buchty  so slivkovým lekvárom  a posypané orechmi, alebo makom. Mama ich nerobila len tak obyčajne nad parou, ale do hrnca dala najskôr rozhorúčiť masť, na ňu poukladala buchty a keď sa to trochu pripieklo, tak podliala vodou a prikryla pokrievkou. Pridávam  recept, ale moja mama to mala všetko v oku.

  • 500g polohrubej múky
  • 1 droždie
  • 400 ml mlieko
  • 30 g kryštálový cukor
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • slivkový lekvár
  • orechy, alebo mak a cukor na posypanie

Múku preosejeme do misy, v strede spravíme jamku, vložíme do nej droždie, pridáme cukor, zasypeme trochou múky. Pridáme štipku soli (mimo jamky) a zalejeme vlažným mliekom. Chvíľu počkáme, kým začnú kvasnice pracovať. Potom  prilejeme opäť vlažné mlieko, pridáme vajce a vypracujeme cesto. Najlepšie je vypracovať ho rukou.

Prikryjeme utierkou a dáme na 30 minút na teplé miesto vykysnúť.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5cm a vykrajujeme buď krúžky alebo štvorce. Naplníme lekvárom,  konce uzavrieme, dávame pozor, aby neostal v buchte otvor. Položíme pod utierku a necháme ešte chvíľku odpočinúť.

V kastróle necháme rozpáliť masť, vložíme buchty (nie príliš natesno, pretože ešte nakysnú). Podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou. Varíme na veľmi miernom ohni asi 20 minút, pri konci dáme oheň silnejší, aby sa buchty naspodku zapiekli do zlatista a boli chrumkavé.

Buchty vyberieme z kastróla a popicháme špáradlom, aby z nich vyšla para. Posypeme orechmi, alebo s makom zmiešaným s práškovým cukrom.

Libuša Sabová

Ilustračná foto Pixabay.com, Depositphotos.com, Karol Hrčka

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Z čiernovlásky blondínka. Silvia Obernauer (50) sa rozhodla pre takýto radikálny krok.

Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…

14 hodín pred

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

18 hodín pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

20 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

1 deň pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

1 deň pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

1 deň pred