Aktuálne

Dnes bude u nás fazuľová polievka a parené buchty, sobotňajší obed môjho detstva. A vy ste čo mávali?

U nás to bola vždy fazuľová polievka, hovorili sme jej na sladko, lebo okrem toho sa robievala aj na kyslo so smotanou, ale tá nebývala v sobotu. K tej fazuľovej na sladko potom mama urobila aj domáce slíže a pamätám si, že môj otec ju jedol z velikánskeho taniera, aby sa mu do neho veľa zmestilo.

V polievke bola len zelenina a fazuľa, dobrá cibuľová zápražka s paprikou, na chuť cesnak a petržlenová vňať, žiadne mäso, či klobása, ako sa to robí dnes.

Zdroj Depositphotos.com

Druhým sobotným jedlom boli parené buchty  so slivkovým lekvárom  a posypané orechmi, alebo makom. Mama ich nerobila len tak obyčajne nad parou, ale do hrnca dala najskôr rozhorúčiť masť, na ňu poukladala buchty a keď sa to trochu pripieklo, tak podliala vodou a prikryla pokrievkou. Pridávam  recept, ale moja mama to mala všetko v oku.

  • 500g polohrubej múky
  • 1 droždie
  • 400 ml mlieko
  • 30 g kryštálový cukor
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • slivkový lekvár
  • orechy, alebo mak a cukor na posypanie

Múku preosejeme do misy, v strede spravíme jamku, vložíme do nej droždie, pridáme cukor, zasypeme trochou múky. Pridáme štipku soli (mimo jamky) a zalejeme vlažným mliekom. Chvíľu počkáme, kým začnú kvasnice pracovať. Potom  prilejeme opäť vlažné mlieko, pridáme vajce a vypracujeme cesto. Najlepšie je vypracovať ho rukou.

Prikryjeme utierkou a dáme na 30 minút na teplé miesto vykysnúť.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5cm a vykrajujeme buď krúžky alebo štvorce. Naplníme lekvárom,  konce uzavrieme, dávame pozor, aby neostal v buchte otvor. Položíme pod utierku a necháme ešte chvíľku odpočinúť.

V kastróle necháme rozpáliť masť, vložíme buchty (nie príliš natesno, pretože ešte nakysnú). Podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou. Varíme na veľmi miernom ohni asi 20 minút, pri konci dáme oheň silnejší, aby sa buchty naspodku zapiekli do zlatista a boli chrumkavé.

Buchty vyberieme z kastróla a popicháme špáradlom, aby z nich vyšla para. Posypeme orechmi, alebo s makom zmiešaným s práškovým cukrom.

Libuša Sabová

Ilustračná foto Pixabay.com, Depositphotos.com, Karol Hrčka

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

„Prírodná strava sa všade podceňuje. Čo v skutočnosti jeme, sú potraviny, ktoré mesiace stáli v skladoch a boli podrobené rôznym zmenám.“

Zemiakové lupienky, alebo hovorovo čipsy, sú potravina vyrábaná z najemno narezaných zemiakov, ktoré sú upečené…

2 hodiny pred

Slzy nie sú prejavom slabosti, naopak plačú práve silní ľudia

Plačeme všetci. Slzami vyjadrujeme pozitívne i negatívne emócie.  Ale prečo niekto plakal dvakrát vo svojom…

6 hodín pred

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta?

Ak áno, je to nezmysel. Psychológovia  sa zhodujú v tom, že pocit šťastia nesúvisí s…

22 hodín pred

Rok 2025 v znamení hnedej

Každoročne vyhlasuje inštitút Pantone farbu, ktorá ovplyvňuje globálne trendy a bude „in“ pre nasledujúcich 12…

24 hodín pred

Majk Spirit, známa tvár showbiznisu v mojich spomienkach. Pre mňa stále Miško Dušička.

Koncom roku 1990 som už vedela, že budem musieť odísť zo Slovenskej televízie, kde som…

1 deň pred