Reklama

Aktuálne

Ďatlové sušienky zo špaldovej múky s jačmenným sladom

Tieto sušienky som začala piecť približne pred 3 rokmi na Vianoce. Súvislosť s predvianočným počasím a  dnešným ,,šedým” dňom vhodným na pridanie tohto receptu čiste náhodná. Natrafila som na recept, ktorý sa mi páčil  a mierne som si ho upravila podľa svojich potrieb. Zamenila som cukor za jačmenný slad a hladkú múku za špaldovú hladkú. Ďatle sú veľmi sladkým ovocím preto ak ich použijem pri pečení, následne šetrím pridaním cukrom na dosladenie výrobku. Ďalšie benefity: vysoký obsah minerálov, draslíka, železa, vlákniny.  Z korenín som použila škoricu a kurkumu v malom množstve, pretože toto korenie zaraďujem preventívne takmer všade  pre protizápalové, antikoagulačné, chelatačné, antioxidačné a ďalšie pozitívne účinky na organizmus.

Takéto sušienky môžete pripraviť napríklad deťom do školy miesto horaliek, brumíkov a iných priemyselných keksíkov  poteší, že vydržia dlho /1 mesiac/  uložené v plechovej krabici.  Budete presne vedieť čo obsahujú a deti vám ich určite neofrflú  alebo ak príde nečakaná návšteva,  máte pochúťku k čajíku pohotovo  nachystanú.

Potrebujeme:

  • 100 gr špaldovej hladkej  múky
  • 80 gr ovsenej múky
  • 100 gr celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 160 gr masla min. 82% živočíšneho tuku  alebo bezlaktózového masla
  • 2 veľké lyžice jačmenného sladu alebo 100 gr trstinového cukru
  • 160 gr ďatlí sušených nesírených /nakrájať na malé kúsky/
  • 1 vajíčko
  • na špičku noža kurkumy / môžete dať toľko ako škorice ak Vám vyhovuje pikantnejšia a exotickejšia chuť /
  • štvrť malej lyžičky Cejlonskej škorice mletej
  • soľ
  • štipka sódy bikarbony
  • sezamové semienka na dekoráciu

Postup:

V miske vymiešajte najprv vareškou zmäknuté maslo so sladom/alebo cukrom/, vajíčkom, kurkumou, škoricou, pridajte nakrájané datle. Do tejto zmesi vsypte múky, sódu bikarbonu,  štipku soli a vypracujte rukou cesto. Ak budete pracovať so sladom pôjde to ťažšie/ruku treba mať pomúčenú pripravte si preto kôpku s múkou/, bude treba pridať aj na doske viac múky na spracovanie. Vypracované cesto zabaľte do fólie a odložte na hodinu a pol do chladničky aby stuhlo. Cesto rozváľame na doske na plát približne 0,5cm vysoký a vykrajujeme  pomúčeným pohárom s priemerom 5-6 cm okrúhle sušienky. Okraje sušienok ,,namočíme“ do sezamových semienok, ktoré sa na cesto z boku nalepia a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušienky pečieme 15min v teplovzdušnej rúre pri teplote 170stupňov celzia. Vychladnuté sušienky uschováme do krabice vyloženej jemným papierom alebo pevnejšou  servítkou.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

5 knižných noviniek, ktoré sa oplatí prečítať

Určite už viete, že čítanie kníh zlepšuje pamäť, schopnosť vyjadrovať sa, či koncentráciu, čo je…

2 hodiny pred

Prečítajte si niečo o Zlatej Zuzane a pridajte fotografiu vašej súpravy do komentárov

Priatelia, pripime si dnes na tiché výročie a jedinečný umelecko-priemyselný výkon. V lete tohto roku…

5 hodín pred

Viete, že baza odstraňuje z tela toxíny?

V priebehu mája a júna bohato zakvitne silne voňajúcimi žltobielymi kvetmi bazový krík, ktorého listy…

7 hodín pred

Pravda o polievkach. Vedeli ste to?

Neraz v zahraničí som mal chuť na polievku, ale ak som bol v krajinách bližšie…

11 hodín pred

Aj takto môžu šesťdesiatničky vyzerať. Ako sa vám to páči?

Jedno je isté, v tomto veku môžem stále cvičiť, behať,  držať diétu, ale moja postava…

20 hodín pred