Tieto sušienky som začala piecť približne pred 3 rokmi na Vianoce. Súvislosť s predvianočným počasím a dnešným ,,šedým” dňom vhodným na pridanie tohto receptu čiste náhodná. Natrafila som na recept, ktorý sa mi páčil a mierne som si ho upravila podľa svojich potrieb. Zamenila som cukor za jačmenný slad a hladkú múku za špaldovú hladkú. Ďatle sú veľmi sladkým ovocím preto ak ich použijem pri pečení, následne šetrím pridaním cukrom na dosladenie výrobku. Ďalšie benefity: vysoký obsah minerálov, draslíka, železa, vlákniny. Z korenín som použila škoricu a kurkumu v malom množstve, pretože toto korenie zaraďujem preventívne takmer všade pre protizápalové, antikoagulačné, chelatačné, antioxidačné a ďalšie pozitívne účinky na organizmus.
Takéto sušienky môžete pripraviť napríklad deťom do školy miesto horaliek, brumíkov a iných priemyselných keksíkov poteší, že vydržia dlho /1 mesiac/ uložené v plechovej krabici. Budete presne vedieť čo obsahujú a deti vám ich určite neofrflú alebo ak príde nečakaná návšteva, máte pochúťku k čajíku pohotovo nachystanú.
Potrebujeme:
Postup:
V miske vymiešajte najprv vareškou zmäknuté maslo so sladom/alebo cukrom/, vajíčkom, kurkumou, škoricou, pridajte nakrájané datle. Do tejto zmesi vsypte múky, sódu bikarbonu, štipku soli a vypracujte rukou cesto. Ak budete pracovať so sladom pôjde to ťažšie/ruku treba mať pomúčenú pripravte si preto kôpku s múkou/, bude treba pridať aj na doske viac múky na spracovanie. Vypracované cesto zabaľte do fólie a odložte na hodinu a pol do chladničky aby stuhlo. Cesto rozváľame na doske na plát približne 0,5cm vysoký a vykrajujeme pomúčeným pohárom s priemerom 5-6 cm okrúhle sušienky. Okraje sušienok ,,namočíme“ do sezamových semienok, ktoré sa na cesto z boku nalepia a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušienky pečieme 15min v teplovzdušnej rúre pri teplote 170stupňov celzia. Vychladnuté sušienky uschováme do krabice vyloženej jemným papierom alebo pevnejšou servítkou.
Určite už viete, že čítanie kníh zlepšuje pamäť, schopnosť vyjadrovať sa, či koncentráciu, čo je…
Priatelia, pripime si dnes na tiché výročie a jedinečný umelecko-priemyselný výkon. V lete tohto roku…
V priebehu mája a júna bohato zakvitne silne voňajúcimi žltobielymi kvetmi bazový krík, ktorého listy…
Po celodennej pracovnej smene čaká chlapíka na stole voňavá polievka. „Dnes sa ti tá kuracia…
Neraz v zahraničí som mal chuť na polievku, ale ak som bol v krajinách bližšie…
Jedno je isté, v tomto veku môžem stále cvičiť, behať, držať diétu, ale moja postava…
Leave a Comment