Cvikla spĺňa všetky požiadavky na úspešné omladenie starých a opotrebovaných buniek.
Traduje sa, že z cvikly slabí získavajú silu a bojazliví odvahu. Mnohí ľudia nad cviklou ohŕňa nos, pretože sa im vidí príliš obyčajná a prednosť dávajú iným druhom zeleniny, ktoré majú jemnejšiu a lahodnejšiu chuť. Cvikla však spĺňa všetky požiadavky na úspešné omladenie starých a opotrebovaných buniek. Táto zelenina má síce nízky obsah vitamínov, no vysoké množstvo mikro a makroelementov, čo z nej robí silnú zásadotvornú potravinu – vynikajúci prostriedok na úpravu acidobázickej rovnováhy. Rastúca a dozrievajúca cvikla čerpá živiny z pôdy a jej špecialitou je kremík. Hoci podiel kremíka na látkovom zložení pôdy je vysoký, náš organizmus je schopný prijať ho iba v špeciálnej, organickej podobe. Cvikla obsahuje jedinečnú kombináciu kremíka s inými zložkami výživy. Kým kremík z mäsa nevie telo využiť, kremík z cvikly spevňuje väzivové tkanivá v koži, steny ciev a kostí a odvádza z mozgu škodlivé kovy, napríklad hliník. Šťava z cvikly je mimoriadne cenným liekom – jedným z najúčinnejších antioxidantov. Riedená s mrkvovou šťavou a s vodou v pomere 1 : 1 : 1 odvádza z tela toxické látky, je prospešná pri DNE, reumatizme i krvných chorobách (vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej). Stimuluje činnosť pečene a žlčníka, detoxikuje črevá a povzbudzuje žalúdok . Odporučiť ju môžeme i rekonvalescentom v období zotavovania sa. Šťavu zmiešanú z medom odporúčali v minulosti ľuďom s vysokým krvným tlakom. Mimoriadne účinne obnovuje bunkové tkanivá vážne poškodené dlhodobou konzumáciou alkoholu. Cviklové červené farbivo – betakynín – sa používa na výrobu farbív v potravinárskom priemysle (farbia sa ním i zmrzliny). Podľa odporúčaní odborníkov, denne by sme mali skonzumovať 300 – 350 gramov zeleniny, z toho väčšinu v surovom stave. Uskutočnené ankety však poukazujú na fakt, že denne jedáva čerstvú zeleninu iba 8% mužov a 14% žien. Jedna štvrtina opýtaných sa priznala, že zeleninu prijímajú menej ako jeden krát za mesiac… Vraví sa, že za málo peňazí, málo muziky. V prípade cvikly to však neplatí. Za nízku cenu máme možnosť získať množstvo hodnotných nutričných látok…
MUDr. Michal Slivka
Foto Derpositpjotos.com