Tradičná a chutná čokoládová roláda, ktorej výroba je jednoduchá. Ideálne ako dezert na večeru alebo ako efektná popoludňajšia pochúťka.
Potrebujeme:
Na plnku a polevu:
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si plech, na ktorý položíme papier na pečenie a bohato potrieme maslom. Oddelíme žĺtka od bielkov. Najskôr v miske vyšľaháme tuhý, ale veľmi tuhý sneh, pred koncom šľahania pridajte do neho 50 práškového cukru a ešte dobre vyšľahajte. V inej miske vyšľahajte žĺtky a zvyšný cukor. Šľahajte tak dlho, kým zmes nebude bledá a hustá. Pridajte vanilkový extrakt, preosejte kakao a ešte spolu vyšľahajte. Bielká pridávajte do žĺtkov postupne po lyžiciach, aby zmes zostala nadýchaná. Vylejte zmes na plech, rovnomerne rozotrite a pečte v rúre 20 minút. Potom nechajte chvíľku vychladnúť. Pripravte si na pracovnú plochu ďalší papier na pečenie, poprášte ho práškovým cukrom a vyklopte naň upečené cesto. Ak vám vzniknú malé trhlinky, nič si z toho nerobte, plnka všetko zakryje. Kým si urobíte plnku, prikryte ho utierkou. Čokoládu rozpustite nad parou, nechajte vychladnúť. Maslo poriadne vyšľahajte s cukrom do hladka. Pridajte vychladnutú rozpustenú čokoládu a vanilkový extrakt. Opäť dobre vyšľahajte. Menšiu časť si odložte do misky ako polevu a do zvyšku pridajte ešte mascarpone a vyšľahajte. Na pripravenom cesto rovnomerne rozotrite čokoládovú plnku a začnite rolovať. Dbajte na to, aby zo začiatku bola pevne zakrútená. Potom už zrolujte až do konca a nakoniec celú roládu potrite polevou a nechajte stuhnúť.
Foto Depositphotos.com
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…
Leave a Comment