Čo zajtra na obed? Varíme s herečkou Markétou Hrubešovou
Herečku Markétu Hrubešovú si asi najviac pamätáme z česko – slovenského filmu Juraja Jakubiska Sedím na konári a je mi dobre. Je to príbeh dvoch charakterovo rozdielnych priateľov odohrávajúci sa tesne po konci druhej svetovej vojny. Markéta však nie je len dobrá herečka, ale aj výborná kuchárka. Vo svete gastronómie nie je žiadnym nováčikom, vydala už niekoľko vlastných kuchárskych kníh a pravidelne účinkuje v televíznych šou. Vďaka jej trom receptom zažiarite nie len pred rodinou, ale i pred najnáročnejšími hosťami.Ľahký predkrm naladí každého na správnu vlnu a dokonale pripraví chuťové poháriky na hlavný chod.
Šalát zo špenátu, avokáda a ovčieho syra so slaninovými čipsami
Na prípravu 4 porcií budete potrebovať:
- 4 hrste baby špenátu,
- 100 g anglickej slaniny,
- 1 avokádo,
- 120 g ovčieho syra,
- hrsť orieškov, (vlašské, lieskové, pekanové..)
- citrónovou šťavu.
Na zálievku budete potrebovať: olivový olej, 2 lyžice vinného octu, 1 lyžicu medu, 1 lyžičku dijonskej horčice, soľ a čierne korenie mleté podľa chuti.
Postup:
Špenát umyte a nechajte odkvapkať. Z avokáda vykrojte kôstku, nakrájajte ho na malé kúsky a pokvapkajte citrónovou šťavou. Na panvici nasucho opečte orechy. Suroviny potrebné na zálievku pomiešajte vo fľaši na zaváranie. Vo veľkej mise premiešajte šalát so zálievkou a pridajte orechy. Rozdeľte na taniere a na záver rozdrobte syr. Šalát je vhodné podávať s bielym opečeným pečivom. Predkrm správne naladí vaše chuťové bunky na ďalší chod. Veľkú parádu vytvoríte s poriadnym kusom mäsa a netradičnou prílohou. Pripravte si doma vyhlásený steak z vysokej roštenky a k tomu zelerové pyré.
Ribeyesteak so zelerovým pyré
Na prípravu 4 porcií budete potrebovať:
- 400 g hovädzieho ribeye (vysoká roštenka)
- 1 dl červeného vína,
- 1dl silného hovädzieho vývaru
- ½ zelerovej hlavy,
- 4 zemiaky,
- 1dl smotany,
- 4 dl mlieka,
- 150 g masla,
- 1 strúčik cesnaku,
- olivový olej,
- vetvičku rozmarínu, soľ a čierne korenie mleté podľa chuti.
Postup:
Najprv pripravte pyré. Zeler a zemiaky olúpte, nakrájate na väčšie kúsky a vložte do hrnca s horúcou vodou a osoľte. Keď voda prvý krát zavrie, zlejte ju a do hrnca pridajte mlieko. Osoľte a povarte až do mäkka. Nakoniec pridajte smotanu a maslo a ručným šľahačom vyšľahajte do hladkej kaše. Potom pripravte mäso na steak. Ribeye potrite olejom a pridajte rozmarín. Mäso opečte z každej strany 2 minúty a nechajte oddýchnuť. Do výpeku nalejte víno a nechajte vyvariť alkohol. Prilejte vývar a zredukujte. Nakoniec vmiešajte studené maslo. Pre lepší efekt môžete steak nakrájať na tenké plátky a usadiť ho na pyré a trošku poliať omáčkou. Výborná kombinácia chutí si podmaní aj gurmánov.
Na záver nesmie chýbať sladká bodka. S pravým čerešňovým koláčom nešliapnete vedľa.
Čerešňový koláč
Na prípravu 1 koláča budete potrebovať:
- 400 g čerešní,
- 160 hladkej múky,
- 100 g cukru,
- 130 g masla,
- 2 vajcia,
- 1 prášok do pečiva,
- 3 lyžice griotky alebo amaretta.
Postup:
Vo veľkej mise zmiešajte zmäknuté maslo a cukor. Pridajte rozšľahané vajíčko a griotku. V druhej väčšej mise zmiešajte múku s práškom do pečiva a pridajte vykôstkované čerešne. Obidve zmesi pomiešajte dokopy, následne vylejte do vymazanej formy na chlebíček. Vložte do horúcej trúby a pečte na 210°C asi 5 minút. Potom znížte teplotu na 180°C a pečte ďalších asi 45 minút. Povrch zakryte alobalom, aby sa nespálil. Nakoniec vykopte z formy a nechajte na mriežke vychladnúť. Pri podávaní môžete koláč ozdobiť lyžicou bieleho jogurtu alebo kopčekom zmrzliny.