Čo sa týka sladkých jedál, som závislá na tvarohovej štrúdle
Dnes som ju robila. Aj jablkovú mám rada, ale takéto cesto neviem robiť (video).
Ja sa spolieham na kupované lístkové cesto, ale tu si vždy vyberám, aby bolo s maslom, nie s rastlinným tukom. Veľmi si dám záležať na dochutení tvarohu. Na moju tvarohovú plnku potrebujem:
- 1/2 kg tvarohu (hrudkový)
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice kryštálového cukru
- postrúhaná kôra z 1/2 citróna
- za hrsť hrozienok
- 10 dkg rozpusteného masla ( je veľmi dôležité na zjemnenie chuti)
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 1/2 vrecka pravého vanilkového pudingu
- 1 vajce (bielko na zlepenie cesta, žĺtko na potretie cesta pred pečením)
- práškový cukor na posýpanie
Všetky suroviny na tvarohovú plnku zmiešam. Cesto rozvaľkám na potrebnú veľkosť. nanesiem tvaroh do stredu cesta. Okraje cesta potriem bielkom . Preložím bočné okraje tak, aby plnka nevytekala. Cesto preložím cez tvaroh a preloženú stranu dám na plech s papierom na pečenie. Štrúdľu potriem žĺtkom, na niekoľkých miestach prepichujem vidličkou a dám do rúry zohriatej na 180 stupňov. Pečiem cca 35 – 40 minút. Upečené posypem práškovým cukrom. Nechám vychladnúť, aby puding stuhol a plnka nevytekala.
Libuša Sabová