Ak má vaše telo správne fungovať, potrebuje pravidelne prijímať dostatočné množstvo kvalitných, zdravých a výživných potravín. Preto by medzi raňajkami, obedom a večerou nemala chýbať desiata a olovrant. Dodržiavanie tohto základného pravidla prospieva dospelým a ešte viac deťom.
„Deti potrebujú mať dostatok energie po celý deň. Ak dieťa neraňajkuje a súčasne málo alebo nevhodne desiatuje, hladina cukru v krvi začne kolísať, deti sú unavené a nesústredené. Naopak po sladkostiach, medzi ktoré nepatrí len čokoláda, ale aj sladené nápoje, sušienky, sladké cereálie alebo pečivo, sa hladina cukru vďaka tzv. rýchlym cukrom rozkolíše ešte viac, čo vedie k hyperaktivite a agresivite,“ vysvetľuje skúsená poradkyňa na výživu Monika Divišová a teóriu pohotovo ilustruje konkrétnym príkladom: „Často sa stáva, že deti vynechajú raňajky i desiatu, obed v školskej jedálni im nechutí a tak sa domov vracajú vyhladované. Prirodzene potom siahnu po niečom „dobrom“, čo ich rýchlo zasýti. Lenže tento efekt trvá veľmi krátko, vzápätí sa opäť dostaví hlad, ktorý dieťa utíši ďalšou cukrovinkou, alebo tučnou, slanou salámou a všetko sa opakuje. Výsledok je jasný. Dieťa až do večera nezjedlo žiadne pre telo dôležité živiny. Nevyvážená strava potom prispieva k mnohým zdravotným problémom, znižuje imunitu, vyvoláva a prehlbuje psychické problémy, vedie k nadváhe, bolestiam hlavy, k rozvoju akné…“
„Majte na pamäti, že ak dáte deťom namiesto desiatej peniaze, aby si samé niečo kúpili, pravdepodobne to budú sušienky, čokoládová tyčinka, alebo presladené nápoje typu cola,“ pripomína Monika Divišová rodičom a pridáva aj konkrétne tipy na zdravé desiate ušité na mieru detským chutiam:
– Nakrájané jablko + za hrsť mandlí.
– Šalát z postrúhanej mrkvy a jabĺčka s hrozienkami a kokosom, sladené jablčnou šťavou.
– Biely jogurt s postrúhaným jabĺčkom, osladené jablkovým sirupom.
– Jogurtový nápoj rozmixovaný s banánom.
– Celozrnné pečivo s lučinou a rajčinou.
– Celozrnná bageta s maslom (v BIO kvalite), s plátkom pečeného morčacieho mäsa a s paprikou.
– Ovocný šalát s nasekanými orechmi.
– Mix sušeného ovocia (nesladené) a orieškov (nesolené, nepražené).
– Oriešková alebo orechová tyčinka sladená medom.
– Celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou (morská soľ, kvapka olivového oleja): s postrúhanou mrkvou, s postrúhaným syrom alebo zelenými bylinkami, s plátkami zeleniny.
– Celozrnné pečivo so zeleninovými pomazánkami, s plátkami zeleniny – rajčiny, mrkva, šalát, reďkovky.
– Syr cottage so zeleninovými prstami (syr cottage zmiešaný s tvarohom v pomere 2 : 1, zelené bylinky + zelenina: mrkva, kaleráb, nakrájané na pozdĺžne kúsky, ktorými sa syr naberá), celozrnné pečivo.
– Ryžová, alebo vločková kaša s čerstvým alebo sušeným ovocím a posekanými orieškami osladená obilným sladom alebo javorovým sirupom. Trošku masla na omastenie.
– Domáci celozrnný mrkvový alebo ovocný koláč, perník – bez použitia bieleho cukru.
– Tvarohová desiata z tvarohu, jogurtu so sparenými jablkami, či iným ovocím ( bez cukru), hrozienkami, orieškami, semienkami a škoricou.
– Jablkové alebo iné ovocné pyré (nesladené, najlepšie bio), posypané celozrnnými cereáliami (pšeničné pukance).
A čím desiatu zapiť?
– Bylinkové, ovocné čaje. Ak je to nutné, sladené jablkovým džúsom.
– Teplý alebo studený jablková džús (100%) zriedený s vodou v pomere 1 : 4 s vytlačeným citrónom.
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment