Aktuálne

Čo možno neviete o hrášku

Za čias gréckeho básnika Homéra sa mu hovorilo ,,zelená perla“, v dnešných časoch ho preslávila hlavne rozprávkova postavička Janko Hraško. Kedysi ,,pokrm chudobných“ v súčastnosti nechýba ako zeleninová súčasť oblohy v každej lepšej reštaurácii. Pochádza z Číny, odkiaľ sa rozšíril na Blízky východ a neskôr do Európy. V l2.storočí sa pestoval hlavne v kláštorných záhradách a v 15. bol častou súčasťou jedálneho lístka francúzskych kráľovských dvorov. Žiadny iný druh zeleniny (okrem sóje), neobsahuje takú vysokú a biologicky aktívnu koncentráciu bielkovín (až 23%) a nukleových kyselín ako hrášok. Bez nukleových kyselín by naše tkanivá neregenerovali a príznaky starnutia by sa objavili na všetkých telesných orgánoch oveľa skôr. Sušený hrášok môžeme bez preháňania nazvať ,,malou kalorickou bombou“. Obsahuje takmer všetky vitamíny, dôležité minerálne látky, vysoký obsah cukrov (až 60%) vo forme škrobu a taktiež cenné biologicky aktívne látky. Spomeňme karotenoid luteín, ktorý predchádza rakovine hrubého čreva, esenciálnu aminokyselinu lyzín – dôležitú pri hojení tkanív, inhibítory proteáz – znižujú rýchlosť množenia rakovinových buniek alebo dôležité saponíny, ktoré pomáhajú znížiť škodlivý cholesterol v krvi a vylúčiť ho z tela von. V starých gréckych bájkach a povestiach je vyrozprávaný príbeh o Prometheovi, ktorého potrestal Zeus za zneužívanie ohňa. Nechal ho pripútať ku skale nad priepasťou v pohorí Kaukaz. Tam denne prilietal orol a vyďobával nešťastníkovi jeho pečeň. Až silák Herakles sa nad ním zľutoval, zastrelil orla a oslobodil trýzneného. Dr. Gustav Riedlin prirovnáva dnešného civilizovaného človeka k modernému Prometheovi. Veľké množstvá varených jedál a nezdravých pokrmov na úkor surovej potravy, dlhodobý emočný stres a s tým súvisiaci nepokoj srdca sú príčinou mnohých chronických ochorení. Potom je treba vynaložiť ,,herkulovskú“ prácu aby sa človek oslobodil od utrpenia, ktoré si sám spôsobil… 100 gramov hrachu dodá organizmu 10 x viac bielkovín ako párok s hranolkami a šľahačková torta. Pri konzumácii tejto zeleniny sa preukázalo zlepšenie zrakovej schopnosti. Hrach podobne ako ostatné strukoviny obsahuje veľa horčíka (magnézium – názov je podľa mesta Magnézia v Malej Ázii, kde sa v staroveku dobývali magnetické rudy), ktorý pri stresových reakciách ovplyvňuje vylučovanie adrenalínu, a tým zlepšuje reakčnú schopnosť. Najvýživnejší je čerstvý letný hrášok, niekedy však hrach ponúkne svoje plody i začiatkom jesene. Zavarením alebo inou tepelnou úpravou stráca až 90 % vitamínov…

MUDr. Michal Slivka

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Z čiernovlásky blondínka. Silvia Obernauer (50) sa rozhodla pre takýto radikálny krok.

Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…

7 hodín pred

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

11 hodín pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

13 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

1 deň pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

1 deň pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

1 deň pred