Aktuálne

Čo bolo kedysi bežné je dnes extra, alebo mimoriadna kvalita

Pred rokom 1989 nebol u nás ani zďaleka taký široký sortiment potravín ako dnes. Frfľali sme, prečo nemáme toľko druhov jogurtov, ktoré vydržia aj dva mesiace, ako na západe. Tvrdých syrov bolo tiež len niekoľko druhov a tak to bolo so všetkými potravinami. Závideli sme našim západným susedom a pýtali sme sa našich výrobcov, prečo aj my nemôžeme mať taký široký sortiment. Prišiel rok 1989 a naše obchody sa tiež začali zapĺňať jogurtami, ktoré vydržia aj niekoľko mesiacov, mäsovými výrobkami bez mäsa, syrmi bez mlieka…. Až neskôr sme si pomaly začali uvedomovať, že šunka spred roku 1989 bola z čistého mäsa, párky boli v normálnom črievku, ktoré muselo puknúť, všetky potraviny sa vyrábali podľa prísnych noriem.

Manžel kúpil vakuovo balený pečeňový syr so slaninovým „pokryvom.“ Neviem, čo to je za slovo, aj mi ho červeným podčiarklo. Hnevala som sa, lebo už na pohľad nevyzeral vábne. Ale dobre, keď ho už kúpil, tak ho zjeme. Myslíte, že keď si dobre pamätám na chuť pečeňového syra z minulosti, že  som mohla tento moderný zjesť? Ani náhodou. Nikomu nechutil, okrem našich psov. Viem ale, že aj dnes dostať kúpiť kvalitnú paštétu, ale už nie ako bežný výrobok, ale luxusný. Všetko, čo bolo v minulosti bežné, je dnes luxusné. Bola som v jednej takej predajni a kúpila som 250 g kvalitného masla, 250 g dobrej bryndze, 2 bagety pečené v peci a zaplatila som luxusných 20 eur.

Libuša Sabová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Ocot, skrytý zázrak v kuchyni a jeho význam v pečive

Ocot patrí medzi suroviny, ktoré sa v kuchyni používajú po stáročia nielen ako dochucovadlo, ale…

1 deň pred

Odborníci hovoria: bicyklovať treba v každom veku. Prečo?

Či ísť na bicykli len nakupovať, alebo na cykloturistický výlet, to je jedno. Jazda na…

1 deň pred

Trochu egoizmu neuškodí žiadnej zrelej žene. Tým nechceme povedať, že sa prestanete starať o rodinu.

V našom článku nechceme hovoriť o egoistickom človeku, ktorý vyžaduje, aby sa všetko krútilo len…

1 deň pred

Spolu s manželkou máme 167 rokov, hovorí Juraj Višný, priekopník kulturistiky v Československu

Ing.arch. Juraj Višný sa narodil v Bratislave v roku 1937, kde aj žil. Bol priekopníkom…

1 deň pred

Ako najjednoduchšie upiecť chutný chlieb?

Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor!…

2 dni pred

Sedel som s celebritami, podnikateľmi, či politikmi známymi po celom svete, ale nič sa nevyrovná jedinej minúte ticha s otcom a koláčom od mamy

Dlouhé roky jsem ho zavrhoval. On mne přehlížel. Marnotratný syn se vydal do světa dokázat…

2 dni pred