Aktuálne

Čierne korenie nie je len také obyčajné dochucovadlo

Čierne korenie je pre koreniny tým, čím je šalát pre zeleninu. Je najviac rozšíreným korením na svete. Používanie čierneho korenia, ktoré ľudstvo počas storočí objavilo, svedčí o vrodenej túžbe ľudí objavovať nové chuti a nové spôsoby prípravy jedál. Objavovaním liečivých účinkov korenín, sa tieto zaradili medzi skutočné poklady. Stávalo sa, že túžba po čiernom korení bola príčinou vojenských konfliktov Keď Alarich (370 – 490), kráľ Vizigótov, v roku 408 obliehal Rím, vyhladovaní obyvatelia mesta súhlasili zaplatiť za slobodu 5000 libier zlata. 30000 libier striebra, 4000 hodvábnych odevov, 3000 libier kože a 3000 libier čierneho korenia. Neskôr sa čierne korenie vyvažovalo unca za uncu zlatom a stalo sa legálnym platidlom. V stredoveku sa pokladalo za veľkú osobnú prestíž podávať hosťom korenené jedlá a korenené víno. Taktiež bolo bežne zaužívané platiť za služby advokáta, alebo splácať dlhy čiernym korením. Čierne korenie vďačí za svoju typickú, ohnivo páliacu chuť alkaloidu piperínu, ktorý povzbudzuje chuť do jedla, pôsobí protibaktériovo, podporuje látkovú premenu a trávenie. Pomáha teda pri nechutenstve, pálení záhy a zápche. Navyše brzdí rast škodlivých baktérií. Výsledky vedeckých pokusov ukázali, že používanie čierneho korenia do jedál môže byť jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov ako zlepšiť kvalitu prijimanej potravy. Látky, ktoré sa nachádzajú v čiernom korení tisícnásobne zvyšujú absorbciu kurkumínu – prírodného bojovníka proti zápalom infekcii a rakovine., azda i preto je súčasťou kari prášku. Piperín navyše povzbudzuje činnosť tráviacich enzýmov pankreasu, svojou aktivitou znižuje výskyt žalúdočných vredov a preventívne pôsobí proti rakovine hrubého čreva. V kuchyni sa najčastejšie pridáva do slaných jedál. Čierne korenie sa dostáva na trh celé, alebo v mletom stave. Mletým čiernym korením sa posýpa mäso pred pečením alebo grilovaním, ochucujú sa nim dusené jedlá i ryby. Je dobré si uvedomiť, že koreniny sú predovšetkým rastlinné produkty, ktoré si rastliny vyvinuli ako ochranu proti agresorom vo svojom prostredí. Podobne ako ovocie a zelenina aj tieto látky majú mnohé biologické, antioxidačné a protizápalové vlastnosti, ktoré môžu ovplyvniť vývoj chorôb. Prevencia môže mať teda i dobrú chuť.

MUDr. Michal Slivka

Foto Pixabay

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Z čiernovlásky blondínka. Silvia Obernauer (50) sa rozhodla pre takýto radikálny krok.

Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…

52 minút pred

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

5 hodín pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

7 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

19 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

19 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

22 hodín pred