Čierne korenie nie je len také obyčajné dochucovadlo
Čierne korenie je pre koreniny tým, čím je šalát pre zeleninu. Je najviac rozšíreným korením na svete. Používanie čierneho korenia, ktoré ľudstvo počas storočí objavilo, svedčí o vrodenej túžbe ľudí objavovať nové chuti a nové spôsoby prípravy jedál. Objavovaním liečivých účinkov korenín, sa tieto zaradili medzi skutočné poklady. Stávalo sa, že túžba po čiernom korení bola príčinou vojenských konfliktov Keď Alarich (370 – 490), kráľ Vizigótov, v roku 408 obliehal Rím, vyhladovaní obyvatelia mesta súhlasili zaplatiť za slobodu 5000 libier zlata. 30000 libier striebra, 4000 hodvábnych odevov, 3000 libier kože a 3000 libier čierneho korenia. Neskôr sa čierne korenie vyvažovalo unca za uncu zlatom a stalo sa legálnym platidlom. V stredoveku sa pokladalo za veľkú osobnú prestíž podávať hosťom korenené jedlá a korenené víno. Taktiež bolo bežne zaužívané platiť za služby advokáta, alebo splácať dlhy čiernym korením. Čierne korenie vďačí za svoju typickú, ohnivo páliacu chuť alkaloidu piperínu, ktorý povzbudzuje chuť do jedla, pôsobí protibaktériovo, podporuje látkovú premenu a trávenie. Pomáha teda pri nechutenstve, pálení záhy a zápche. Navyše brzdí rast škodlivých baktérií. Výsledky vedeckých pokusov ukázali, že používanie čierneho korenia do jedál môže byť jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov ako zlepšiť kvalitu prijimanej potravy. Látky, ktoré sa nachádzajú v čiernom korení tisícnásobne zvyšujú absorbciu kurkumínu – prírodného bojovníka proti zápalom infekcii a rakovine., azda i preto je súčasťou kari prášku. Piperín navyše povzbudzuje činnosť tráviacich enzýmov pankreasu, svojou aktivitou znižuje výskyt žalúdočných vredov a preventívne pôsobí proti rakovine hrubého čreva. V kuchyni sa najčastejšie pridáva do slaných jedál. Čierne korenie sa dostáva na trh celé, alebo v mletom stave. Mletým čiernym korením sa posýpa mäso pred pečením alebo grilovaním, ochucujú sa nim dusené jedlá i ryby. Je dobré si uvedomiť, že koreniny sú predovšetkým rastlinné produkty, ktoré si rastliny vyvinuli ako ochranu proti agresorom vo svojom prostredí. Podobne ako ovocie a zelenina aj tieto látky majú mnohé biologické, antioxidačné a protizápalové vlastnosti, ktoré môžu ovplyvniť vývoj chorôb. Prevencia môže mať teda i dobrú chuť.
MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay