Aktuálne

Chcete si aj počas zimy zabezpečiť zdroj vitamínov? Vytvorte si doma mini záhradky, ktoré vám aj v zime poskytnú vitamíny, minerály, živé enzýmy

Stačí uvoľniť parapety na okne, nájsť doma misky, dózy, kúpiť substrát alebo vatu a semienka rastlín. Použila som Bio vatu, nakoľko keď žeruchu strihám, nedostávajú na nej zbytky hliny.
Vatu treba dobre navlhčiť, najlepšie rozprašovačom a stále ju udržiavať vlhkú, aby žerucha nevyschla. Už o pár dní začnú rásť rastlinky, ktoré môžeme použiť na chlebík, do šalátov, do polievky (ale už nevaríme).
U nás je veľmi obľúbená žerucha, bylinka priam nabitá vitamínmi a minerálmi. Žerucha je veľmi obľúbená rastlina hlavne kvôli tomu, že má vynikajúcu chuť, je zdravá, jej pestovanie zvládne naozaj každý.
Sila ukrytá v žeruche
Obsahuje vitamín C, beta-karotén, vitamíny A, B1, B3, B6, K a E. V tejto skvelej bylinke nájdeme aj množstvo minerálov ako napríklad draslík, sodík, vápnik, fosfor, železo a jód a enzýmy. Počas zimy nám zabezpečí aj chlorofyl, zelené farbivo rastlín. Chlorofyl podporuje produkciu hemoglobínu: podporuje prenos kyslíka, pôsobí blahodarne na regeneráciu organizmu a spomaľuje proces starnutia. Chlorofyl pomáha zvýšiť kvalitu a množstvo červených krviniek.
Žerucha posilňuje imunitný systém, lieči infekcie a podporuje trávenie, čím povzbudzuje činnosť žlčníku a čriev, preto je vhodné ju pridávať do tučnejších a mastných jedál. Je vhodné ju pravidelne konzumovať, ak trpíte častými zápalmi močového mechúra alebo ľadvín, ale aj ako prevenciu. Jej liečivé účinky je možné využiť aj pri nachladnutí, kašli alebo zápale dýchacích ciest. Žerucha je vhodná aj na detoxikačné kúry, keďže vďaka draslíku pôsobí močopudne, čistí ľadviny, krv a obsahuje množstvo andioxidantov. Ak máte náhodou problémy s krvácaním ďasien začnite ju pravidelne žuť. Výborná je pri problémoch so štítnou žľazou, obsahuje množstvo organického jódu. Pri vonkajšom použití je vhodná na akné, vredy alebo ekzémy.
Okrem žeruchy si môžeme doma pestovať pažítku, petržlenovú, zelerovú vňať, dať naklíčiť semená rastlín…
Text a foto Iveta Vašíčková
Foto Pixabay

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

3 hodiny pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

7 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

7 hodín pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

11 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

13 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

1 deň pred