Čerešňový koláč so snehom podľa pani Eržiky
Tento recept je zo starej zbierky receptov. Veľakrát vyskúšaný, overený.
Cesto:
- 400 g hladkej múky (podľa potreby aj viac)
- 200 g masla
- 2-3 lyžice studenej vody
- 1/2 balíčka prášku dopečiva
- 2 žĺtky
- štipka soli
Plnka:
- 700 g vykôstkovaných čerešní
- 200 práškového cukru
Sneh:
- tri bielky
- 150 g práškového cukru
Do múky rozmiešanej s práškom do pečiva pridáme maslo, štipku soli, vodu, žĺtky a vymiesime cesto. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske a prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Cesto popicháme vidličkou, pridáme vykôstkované čerešne, ktoré posypeme práškovým cukrom. Koláč vložíme vyhriatej do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý rozotrieme na plnku krátko pred dopečením a necháme zapiecť.
Náš tip: Do vyšľahaného snehu môžeme pridať pomleté vlašské orechy. Koláč bude ešte chutnejší a zaujímavejší.
Libuša Sabová
Ilustračná foto: Depositphotos.com