Bulharská banica vyzerá naozaj lákavo. Ako ju pripraviť?
Banica je azda najznámejší pokrm z bulharskej kuchyne. Ochutnali ste ho už niekedy? Príprava je jednoduchá a pomerne rýchla a existuje mnoho typov tohto pokrmu.
Typy náplní sa môžu líšiť, môžete zvoliť mäsovú plnku, syrovú, prípadne aj smotanovo – jogurtovú. Cesto sa zvyčajne pripravuje trochu komplikovane, ale v dnešnom recepte si Banicu pripravíme s lístkovým cestom.
Potrebujeme:
- 500 gramov lístkového cesta
- 300 gramov syra (napríklad balkánsky)
- 4 vajíčka
- 150 gramov rozpusteného masla
- 200 gramov kyslej smotany, prípadne kyslého mlieko
- 2 vajíčka
Postup:
Lístkové cesto rozdelíme na časti. V miske zmiešame syr s vajíčkami. Plech potrieme rozpusteným maslom a vystelieme ho jednou vrstvou cesta. To potrieme maslom. Na cesto dáme vrstvu syra a na vrch opäť vrstvu cesta, ktoré opäť potrieme maslom. Cesto môžeme zrolovať alebo len navrstviť a pokrájať na štvorce, aby sa nám pokrm lepšie servíroval. Je to úplne na vás. Ako posledná vrstva by mala ísť syrová. Celé to zalejeme kyslou smotanou s vajíčkami. Banicu pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia aspoň 30 až 35 minút.
Foto Depositphotos.com