Reklama

Aktuálne

Buddha bowl, tak sa volá tanier s nutrične vyváženým jedlom

Pretože veľmi rada jem, tak aj rada varím. A keď už varím, tak také, čo mi chutí. Sú to väčšinou klasické jedlá, ktoré som si priniesla z domu, alebo som sa naučila od mojej svokry – výbornej kuchárky. Ale rada som vyskúšala všetko nové, čo sa mi páčilo a tak som svoj repertoár stále obohacovala. Často sme k nám pozývali priateľov a vždy som sa tešila, že im bude chutiť a budú chváliť moje kuchárske umenie. S jednou návštevou však mám vždy problém. Manželia Juraj a Marta sú super až na to, že Juraj celý život drží rôzne diéty. Ani nie preto, aby si udržal váhu, ale má vážne zdravotné problémy. V podstate nemôže jesť nič, čo ja varím najradšej, teda slovenskú klasiku. A tak som dnes  urobila taký tanier, na ktorom som zmiešala všetko zo zdravej výživy, čo sme mali doma. Na cibuľke a cesnaku som udusila mladý špenát, na druhej panvici šampiňóny, na ďalšej kus-kus, k tomu som ugrilovala tekvicu a zvlášť kuracie prsia. Jedlo som doplnila uvareným hráškom, cícerom, nakrájala som čerstvé avokádo a rajčiny. Našej náročnej návšteve to veľmi chutilo a keďže sú svetobežníci, povedali mi, že som pripravila jedlo, ktorému sa hovorí Buddha bowl. Je to v podstate tanier s nutrične vyváženým jedlom, ale dá sa  povedať, že je to tanier „čo dom dal.“  Niektorí hovoria, že je to preto, lebo misa plná ingrediencii pripomína Buddhove guľaté brucho. Iní hovoria, že Buddha vôbec nemal brucho ( a tá soška, ktorú poznáme, znázorňuje niekoho iného, kto sa narodil o sto rokov neskôr), ale so sebou stále nosil misku, do ktorej mu ľudia dávali jedlo. A vraj ani neriešil, čo je, ale skôr kedy. Faktom však je, že za jeho čias nebolo toľko spracovaných potravín a bolo jednoduchšie jesť zdravo. Tak či tak do svojho Buddha bowl si môžete dať skoro všetko, čo máte doma, alebo na čo máte chuť. Ale v zásade by mala obsahovať nejakú obilovinu, surovú a varenú zeleninu, bielkovinu a zdravý tuk.

Čo teda konkrétne môžete použiť?

Obiloviny

ryža, quinoa, kuskus, pohanka, bulgur, ryžové cestoviny, celozrnné cestoviny

Zelenina

restovaná/pečená brokolica, karfiol, mrkva, tekvica, zemiaky, cukina, baklažán, hrášok, kukurica, cvikla, huby

Bielkoviny

hnedú, bielu a červenú fazuľu, cícer, šošovica, sojové bôby, vajíčko, losos a iné ryby, netučné mäso

Tuky

tekvicový, ryžový olej, sezamové, tekvicové, slnečnicové semienka, mak, kešu, para orechy, avokádo

Dressing

quacamole, hummus, pesto, sojová omáčka, horčicová zálievka

Korenie

paprika, kari, rasca, bazalka, oregano, cesnak, čerstvé bylinky

Ale fantázii sa medze nekladú.

pripravila LIS

Ilustračná foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Recept na zemiakový chlieb

Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor!…

11 hodín pred

Všetko je len v hlave! Prečo sa stále zohýnam pred odstráneným satelitným tanierom?

Mali sme na dome satelitný tanier. Na fasáde, nešlo ho dať vyššie, bol vo výške…

16 hodín pred

Dagmar Hrdá: „Vďaka športu som opäť našla zmysel života!“

Mám  troch dospelých synov a dve vnúčatá. Pochádzam z dediny pri Topoľčanoch, ktorá sa volá…

17 hodín pred

Egypt nás uzdravuje. Život s 3 deťmi – škola, zdravotníctvo, nákupy. Je to paráda a sme zdravší

Nina Martinkovičová spolu s manželom je už vyše roka v Egypte. Nie sú tam sami. Odišli za…

18 hodín pred

Keď dnes vyjdete z domu, usmievajte sa!

Úsmev: Univerzálny Jazyk Pohody a Optimizmu  V dnešnom uponáhľanom svete je ľahké zabudnúť na malé…

23 hodín pred