Potrebujeme:
Postup:
Múku vysypeme do misky, urobíme jamku do ktorej rozdrobíme kvasnice, pridáme cukor a zalejeme troškou letného mlieka. Keď kvások nakysne, pridáme vajce a zvyšok mlieka a vymiesime hladké cesto. Necháme vykysnúť.
Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske, rozdelíme na štvorčeky. Každý štvorček naplníme lekvárom podľa vlastného výberu. Vytvarujeme guľôčky. Na vrch hrnca uviažeme gázu, nelejeme vodu a necháme zovrieť. Potom na gázu ukladáme buchty. Prikryté varíme asi 10 minút. Potom popicháme špáradlom a varíme ešte ďalších minút.
Po vybratí buchty omastíme a podávame buď s mletým makom, alebo s jahodami. Posypeme cukrom a ozdobiť môžeme ešte šľahačkou.
Text a foto Karol Hrčka
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment