Sulforafan bol prvýkrát izolovaný zo žeruchy, buriny, v ktorej sa nachádza vo veľkom množstve. Z výživového hľadiska je však brokolica určite najlepším zdrojom sulforafanu – v jednej porcii je ho viac ako 60 miligramov. Brokolicové výhonky, predávané v špeciálnych predajniach obsahujú až stonásobne vyšší obsah ako zrelá rastlina. Výskumy prevedené v poslednom desaťročí konštatujú, že sulforafan urýchľuje schopnosť organizmu vyplavovať toxické látky spôsobujúce vznik rakoviny. V sérii pokusov, pri ktorých sa testovala schopnosť rôznych látok z potravín ničiť bunky izolovaného z detského nádoru mozgu – meduloblastómu sa zistilo, že sulforafan je jedinou látkou, ktorá má takúto schopnosť. Podobné výsledky boli i pri pokusoch s inými druhmi nádorov – hrubého čreva, prostaty a akútnej lymfoblastickej leukémie. Desaťročný výskum v populácii 50 tisíc ľudí konštatuje, že konzumácia päť a viac porcií brokolice alebo kapusty týždenne, zníži riziko vzniku rakoviny močového mechúra o polovicu. Sulforafan má tiež antibiotické a baktericídne účinky, najmä proti Helicobacter pylori, baktérii vyvolávajúcej vredy žalúdka. Ten sa klasicky lieči trojkombináciou alebo až štvorkombináciou antibiotík. No i napriek takejto liečbe sa človek nemusí infekcie zbaviť. „Som zúfala“ – hromží mamička dorastajúceho chlapca. „Napriek opakovanej antibiotickej liečbe synove problémy so žalúdkom a trávením neprešli.“ Mimochodom, na Slovensku máme vždy viac a viac liekov, momentálne 5490 registrovaných, paradoxne však narastá i množstvo chorôb.
Je dobré si opäť uvedomiť, že chronické ochorenie (reuma, vysoký krvný tlak, obezita, ateroskleróza) nikdy tabletkami nevyliečime, nanajvýš zmiernime jeho priebeh. Tu pomôže len správna strava. Ak by sme sa rozhodli bojovať s Helikobakterom výživou, mohli by sme skúsiť inú kombináciu „liekov“ – brokolicu, cesnak a probiotickú stravu (bryndza, jogurt). A dodržiavať dostatočnú hygienu, najmä umývať si ruky. Brokolica je v oblasti výživy skutočným pojmom. Pravidelne sa umiestňuje v zoznamoch desiatich najzdravších potravín určených výskumníkmi. Navyše patrí do skupiny najmenej kontaminovaných potravín pesticídmi. Odporúča sa pre seniorov i detí. V neskoršom veku posilňuje srdcovo – cievny systém a chráni pred poškodením sietnice vysokým obsahom luteínu, zeaxantínu, vitamínu C (má ho viac ako pomaranč) i betakaroténu. U deti podporuje rast a privádza veľa výživných látok. Podľa prieskumov je u 13% detí vo veku od 4 – 13 rokov najobľúbenejšou zeleninou (vaše dieťa sa môže pridať ). Na výživovej prednáške zaznelo, že vstrebateľnosť vápnika z mlieka je 32%, no z brokolice až 60%! O liečivom účinku chlorofylu sme už písali a zelená brokolica ho obsahuje v každej svojej časti. V pare pripravená brokolica si uchová výživné zložky, ktoré sa dusením alebo varením znehodnocujú.
Text MUDr. Michal Slivka
Foto: Pixabay
Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Leave a Comment