Bravčová masť áno, či nie? Radí MUDr. Karol Džupa
Zmienke o bravčovej masti (česky sádlo) v poslednej časti sa dostalo veľkej odozvy. Preto niekoľko doplňujúcich poznámok. U nás (Slovensko, Morava, Česko) má dlhoročnú tradíciu. Spočiatku bola využívaná najmä na konzervovanie mäsa, či ako nátierka, postupne ako dominujúci tuk. Hlavnými nevýhodami je, že 100 g má cca 900 kcal, resp. 3600 kJ a 70 mg cholesterolu. Preto nie je vhodná pre tých, ktorí sa usilujú schudnúť. V preventívnej výžive má svoje miesto, pokiaľ denná porcia nepresiahne 50-100 g. Dlho sa vie, že obsahuje 30-40% nasýtených tukov, 50-40 % nenasýtených, v tuku rozpustné vitamíny (A, D, E, K), ale aj B12, draslík, sodík, železo, karotenoidy, kyselinu arachidonovú, hyalurónovú a nemá trans- formy (karcinogénne) mastných kyselín. Dnes sa navyše cení, že poskytuje účinné molekuly, ktoré prispievajú k celistvosti a funkciám bunkových membrán. Tiež niečo ako základ pre lepšie vyťaženie v tuku rozpustných molekúl iných požívatín. Niektorí ju dnes dávajú na druhé miesto poradia výhodných tukov vo výžive človeka. Problém preto (asi) nie je v bravčovej masti, skôr v nepomernom zastúpení živočíšnych a rastlinných tukov našej stravy, ktorý má byť preklopený v prospech nerafinovaných rastlinných. Bravčová masť sa znovu dostáva aj do rôznych hojivých mastí, napr. na regeneráciu a zvláčnenie pokožky, či spolu s inými prímesami, hlavne bylinkami (levanduľa, harmanček, nechtík), na kĺby, čo sa dá ľahko pripraviť aj v doma.
MUDr. Karol Džupa
Foto Depositphotos.com