Aktuálne

Bratislavský tvarohový závin podľa najstaršej slovenskej kamionistky

Jarku Zacher Pajpachovú pozná celé Slovensko ako najstaršiu slovenskú kamionistku. Je obdivuhodná nielen tým, že ešte stále v 66 rokoch brázdi európske cesty na kamióne, ale je to aj vynikajúca kuchárka. Ešte včera napiekla dve štangle tohto vynikajúceho koláča, ale keďže sa hneď zjedol, dnes ráno už o šiestej mala zamiesené na ďalšie dva. Ale nezjedia ho sami s manželom. U nich je stále plno a susedia si tiež radi pochutia na jej dobrotách.

Potrebujeme:

  • 450 g polohrubej múky
  • 30 g droždia
  • 180 g masla
  • 2 žĺtky
  • 30 g cukru
  • 150 ml mlieka
  • soľ

Na plnku:

  • 500 g tvarohu
  • 2 žĺtka
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 100 g hrozienok (podľa chuti)

Na potretie:

1 vajce, 1 žĺtok

Príprava:

Do múky pridáme roztopené, ale vychladnuté maslo, štipku soli, cukor a žĺtky. Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, necháme chvíľu kysnúť a potom pridáme k múke. Cesto dobre vypracujeme, rozdelíme na dve polovice a prikryté necháme nakysnúť. Nakysnuté cestá bez pomúčenia vyvaľkáme približne na obdĺžniky a potrieme tvarohovou plnkou. Zľahka stočíme, dáme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom so žĺtkom a necháme ešte trochu nakysnúť. Potom husto poprepichujeme špáradlom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov cca 40 minút.

 

Text a foto jarmila Zacher Pajpachová

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

2 hodiny pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

7 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

7 hodín pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

10 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

13 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

1 deň pred