Bratislavský tvarohový závin podľa najstaršej slovenskej kamionistky
Jarku Zacher Pajpachovú pozná celé Slovensko ako najstaršiu slovenskú kamionistku. Je obdivuhodná nielen tým, že ešte stále v 66 rokoch brázdi európske cesty na kamióne, ale je to aj vynikajúca kuchárka. Ešte včera napiekla dve štangle tohto vynikajúceho koláča, ale keďže sa hneď zjedol, dnes ráno už o šiestej mala zamiesené na ďalšie dva. Ale nezjedia ho sami s manželom. U nich je stále plno a susedia si tiež radi pochutia na jej dobrotách.
Potrebujeme:
- 450 g polohrubej múky
- 30 g droždia
- 180 g masla
- 2 žĺtky
- 30 g cukru
- 150 ml mlieka
- soľ
Na plnku:
- 500 g tvarohu
- 2 žĺtka
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice práškového cukru
- 100 g hrozienok (podľa chuti)
Na potretie:
1 vajce, 1 žĺtok
Príprava:
Do múky pridáme roztopené, ale vychladnuté maslo, štipku soli, cukor a žĺtky. Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, necháme chvíľu kysnúť a potom pridáme k múke. Cesto dobre vypracujeme, rozdelíme na dve polovice a prikryté necháme nakysnúť. Nakysnuté cestá bez pomúčenia vyvaľkáme približne na obdĺžniky a potrieme tvarohovou plnkou. Zľahka stočíme, dáme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom so žĺtkom a necháme ešte trochu nakysnúť. Potom husto poprepichujeme špáradlom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov cca 40 minút.
Text a foto jarmila Zacher Pajpachová