Aktuálne

Bez soli sa žiť nedá, ale ktorá je pre náš organizmus najlepšia?

Soľ, látka, s ktorou sa denne stretávame zámerne, alebo aj bez toho, aby sme o tom vedeli. Je životne dôležitá na udržiavanie nervovej činnosti a látkovej výmeny. Kedysi bola naozaj vzácna a slúžila dokonca i ako platidlo. Vtedy bola naozaj nad zlato!

Na čo soľ vlastne potrebujeme?

Okrem základných živín, bielkovín, tukov a sacharidov, ktoré sú stavebnými látkami a dávajú nám energiu, potrebujeme aj ďalšie živiny. Tam patria aj látky, ktoré urýchľujú metabolické procesy, udržujú Ph v krvi.  Také najdôležitejšie sú vápnik, draslík, fosfor a patrí tam aj soľ, teda  chlorid sodný (NaCl).

Zaujíma  nás aj chemické zloženie soli. Odborníci z fakulty Chemickej a potravinárskej technológie STU  porovnávali rôzne druhy soli. Dozvedeli sme sa, že rozdiel je v  čistote. Najčistejšia je soľ určená na konzumáciu, tá sa spracováva z  minerálnych zdrojov a rôznymi chemickými postupmi sa  čistí. Pridávajú sa do nej aj rôzne zdraviu prospešné látky. A tak poznáme soľ jódovanú a soľ s fluórom.  Pre lepšie použitie v potravinárstve sa kamenná soľ melie najemno.

 

 

A čím sa líši morská soľ od tej spod zeme?

Treba povedať, že v mori je rozpustených veľa látok, nielen chlorid sodný, takže soľ, ktorá sa získa z mora odparením vody, niekedy ju nazývame aj slnečná, obsahuje viaceré prímesi.  Ide o to, či chceme takúto mnohotvárnu soľ, alebo či chceme používať  čistý chlorid sodný. Podzemná soľ býva spravidla čistejšia.

Koľko soli potrebujeme?

Odborníci hovoria, že za normálnych okolností potrebuje 3-5 gramov soli denne. Malým deťom do jedného roka vôbec nesolíme, od jedného roka zvyšujeme od 0,25 až 2 g. Ale u nás je priemerná denná spotreba soli 10 až 156 gramov. Je to preto, lebo konzumujeme veľa potravín, ktoré obsahujú tzv. skrytú soľ. V minulosti bola spotreba soli minimálna, človek ju vlastne ani nevyhľadával. Soliť sa začalo až vtedy, keď Číňania objavili soľ ako konzervačný prípravok. Konzervovanie sa potom  rozšírilo po celom svete a tým aj spotreba soli.

Za soľ môžeme platiť rádovo v eurách, alebo aj desiatkach eur. K tým luxusnejším, drahším soliam patrí tzv. himalájska soľ. Je naozaj taká výnimočná? Píšu, že je nerafinovaná, bio a lieči veľa zdravotných problémov. Čo na to hovoria odborníci geológovia?

V soli prakticky nie sú rozdiely. Každá soľ je pôvodom morská soľ. Soľ je chemická zmes, v ktorej prevláda chlorid sodný a v zemskej kôre sa vyskytuje bežne. Aj tá slovenská soľ je vlastne morská, lebo sa ťaží v baniach z morských sedimentov, lebo kedysi bolo more aj na našom území. Himalájska soľ, to je len marketingový ťah.  Pochádza z Pakistanu a tam kde sa ťaží,  to je pohorie slaných  vrchov, ktoré sa ťahá cez celú oblasť stovky kilometrov a od Himalájí  je to poriadne ďaleko. Čiže je to obyčajná kamenná soľ, ktorá je možno farebnejšia, lebo obsahuje stopové prímesi iných anorganických solí, prípadne aj kovov.

Možno si myslíte, že práve o to ide, že to je to zdravšie a lepšie?

Podľa geológov to môžu byť aj ťažké kovy,  ktoré nie sú pre náš organizmus príjemné a je otázne, či nám to môže pomáhať, lebo vieme, že ťažké kovy sú pre náš organizmus škodlivé.

Ako chutí najdrahšia soľ na svete?

V kanadskej provincii Ontario vedci objavili najstaršiu fosílnu vodu na svete  a tým pádom aj najstaršiu soľ, uväznenú v sedimentoch dve miliardy rokov!  Ide naozaj  o najdrahšiu soľ na svete? A ako asi chutí? Objavitelia ju ochutnali a nechutila im, lebo bola extrémne slaná, horká a obsahovala aj prímesi iných kovov, čiže bola nestráviteľná.

Ale soľ  je predsa len nosičom niečoho, čo je pre náš organizmus nevyhnutné. Reč je o jóde.

Jód je stopovým prvok, ktorý sa v organizme nachádza v malom množstve a má kľúčový význam, lebo je súčasťou hormónov štítnej žľazy, ktoré regulujú celkový metabolizmus, či už látkovú výmenu, a tým ovplyvňujú činnosť všetkých orgánov. Strava, ktorá pochádza z našich končín, má v sebe málo jódu, lebo my žijeme vo vnútrozemí. Dobrým zdrojom sú morské živočíchy. U nás väčšina ľudí získava jód z kuchynskej soli, do ktorej sa pridáva. Tým je zabezpečené, že naša populácia ako celok má dostatok jódu, a tak sa vyriešili aj zdravotné problémy vznikajúce z nedostatku jódu.

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

3 hodiny pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

7 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

8 hodín pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

11 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

13 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

1 deň pred