Belgická čokoládová pusinková roláda
Potrebujeme:
olej na vymazanie plechu
- 6 vaječných bielkov
- 330 g kryštálového cukru
- 2 lyžice hladkej múky
- 60 g mletých mandlí
- 1 polievková lyžica espressa rozpustená v 1 čajovej lyžičke vriacej vody
- hrsť lúpaných mandlí
- horká rozpustená čokoláda na pokvapkanie rolády
Na čokoládovú plnku
- 200 g horkej čokolády (70 % kakaovej sušiny), nasekanej na kúsky
- 50 g masla
- 120 ml šľahačkovej smotany
- ½ lyžičky cukru
Na krémovú náplň
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 40 g práškového cukru
- 1 lyžička espressa rozpusteného v 1 lyžičke vriacej vody
Postup:
- Rúru zohrejte na 200°C/180°C ventilátor/plyn 6. Plech na pečenie s rozmermi 23 cm x 33 cm vysteľte papierom na pečenie a potom papier jemne naolejujte.
- Vo veľkej čistej miske vyšľaháme bielka elektrickým mixérom na hustý, lesklý, na ktorom sa vytvorí v strede špic. Na nízkej rýchlosti zašľaháme po troškách cukor, potom pridáme múku, mleté mandle a kávu, až kým sa všetko nespojí.
- Pusinku rovnomerne rozotrite do formy, posypte mandľovými vločkami a pečte 8 minút. Znížte teplotu rúry na 160°C/140°C ventilátor/plyn 4 a pečte ďalších 20-25 minút. Vyberte “ pusinku“ z formy na papieri a nechajte 10 minút chladnúť na mriežke, potom ju preložte na iný papier na pečenie, aby úplne vychladla.
- Medzitým si pripravte čokoládovú krém. Čokoládu nad parou roztopte v žiaruvzdornej miske (nedotýkajte sa misky). Keď sa rozpustí, pridajte maslo a jemne premiešajte, potom nechajte 15 minút vychladnúť. Postupne pridávajte smotanu, stále šľahajte metličkou, potom pridajte cukor. Rovnomerne rozotrieme na vychladnuté cesto a celý dezert chladíme asi 15 minút.
- Na krémovú plnku vyšľaháme smotanu, práškový cukor a kávu. Šľaháme elektrickým šľahačom, kým nezačne hustnúť.
- Krém natrieme na vrch čokoládovej plnky a začneme opatrne rolovať, pričom si pomôžte papierom na pečenie. Pevne zabaľte a nechajte chladiť aspoň 3 hodiny. Na servírovanie dáme na tanier, pokvapkáme rozpustenou čokoládou a nakrájame.
Foto Depositphotos.com