Ako to robím ja

Aspoň dve paradajky denne

Liečivý dar paradajok

Túto zeleninu nazývajú vďaka bohatému zdroju priaznivých látok tiež darom z božej záhrady. Poznáme niekoľko druhov – žltú, zelenú, cherry, fialovú, červenú. Každý z nich má takmer identické zloženie vitamínov a minerálov, no najbohatším zdrojom, je klasická červená kríčková.

Obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jeden väčší kus, aby ste pokryli jeho odporúčanú dennú dávku. Skladá sa aj z kália, ktoré je vynikajúce ako prevencia srdcovocievnych chorôb. Ich pravidelná konzumácia zabraňuje aj infarktu. Dámy teraz zvýšte pozornosť! Paradajky spomaľujú starnutie. Napomáhajú obnove buniek a majú priaznivé účinky na pleť.

Pomáha tráviť

Zrelé plody sú bohaté na vlákninuvýživa mozgových buniek. Ak vás trápi pocit nafúknutého brucha alebo ak máte problém so stolicou, odporúča sa zjesť dve paradajky denne. Ich konzumácia pôsobí dobre aj na poruchy trávenia ako sú ľudovo povedané „zablokované črevá“ a veľké množstvo kyseliny žalúdočnej. Obsahujú ľahko stráviteľné cukry a organické kyseliny dobré na našu imunitu. Možno ste nevedeli, že sú tiež výbornou prevenciou pred tvorbou žalúdočných vredov. Nielen preto by paradajky nikdy nemali chýbať na našich tanieroch. Vždy však majte na pamäti, že by ste mali uprednostniť bio produkty, ktoré neboli postrekované umelými hnojivami. Ideálne by bolo, keby ste si ich vypestovali samé doma. Tým, že úplne dozrejú na slnku, totiž zvyšujú svoju liečivú hodnotu a určite to postrehnete aj na ich chuti.

Tiamín v liečivách

O výnimočnej sile paradajok vedia veľmi dobre aj lekári. V medicíne ich teda využívame na protizápalové liečby. V laboratóriu sa z nich odoberie alkaloid tiamín, ktorý sa potom pridáva do liekov. Tie sa používajú aj na zlepšenie imunity a majú taktiež protiplesňové účinky. Vedci taktiež dokázali, že paradajky prispievajú k úspešnej liečbe rakoviny. Majú v sebe totiž niekoľko antioxidačných zložiek, ktoré nás nielen chránia pred týmto ochorením, ale v začiatočnom štádiu nám pomôžu bojovať s ním. V tomto prípade by ste denne mali zjesť toľko paradajok, koľko vládzete. Nezabudnite ich však kombinovať aj s ostatnou zeleninou a ovocím.

Zázračný lykopen

Nachádza sa v šupke a tejto zelenine dodáva červenú farbu. Má antioxidačné účinky, ktoré ničia voľné radikály. Volajú ho aj vnútornou strážou nášho organizmu. Práve táto zložka je najúčinnejšia v prevencii pred rakovinou žalúdka, kože, pľúc, prostaty a prsníka. I preto sa začal pridávať do rôznych vitamínových preparátov. Lepší je však v prírodnej forme, takže ak máte zvyk pred varením paradajku ošúpať, nerobte to. Lypokén totiž zosilnie svoje účinky až po uvarení. Výborné sú teda doma vyrobené kečupy a lečá, do ktorých sme nepridávali žiadne umelé konzervanty.

Foto Pixabay.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

„Vyzujem korčule a už aj sa pustím do pečenia čerešňovo-makovej štrúdle,“hovorí „babička“ Elle Šajdová

Takáto je mama známej moderátorky Eriky Barkolovej. Elle Šajdová miluje šport, pohyb. V lete je…

12 hodín pred

Táto krásna žena so šedivými vlasmi sa volá Michaela Křivánková

Ešte donedávna bola štandardom krásy v módnom svete mladosť. Čím mladšie, tým úspešnejšie. Predvádzali všetky…

16 hodín pred

Koľko lásky a využití mala obyčajná zástera…naše mamy. Takto si to pamätám ja!

Myslím si, že naše deti už nevedia, čo je to zástera. Hlavným použitím zástery bolo…

16 hodín pred

Všimli ste si, že v Superbabkách nehovoríme o dôchodcoch?

Namiesto toho hovoríme o zrelom veku. Slovo dôchodca má v našich končinách pejoratívne zaťaženie a…

1 deň pred

Nostalgia, túžba po starých dobrých časoch. Chytí vás to občas?

Napriek tomu, že nostalgia nemá dobrú povesť, ohliadnutie sa do minulosti, do obdobia svojej mladosti,…

2 dni pred

Len pre prípad, že by ste potrebovali pripomenúť!

Ak uvidíte malú ženu v bikinách, starajte sa o seba. Ak vidíš silnejšiu ženu s…

2 dni pred